Citaten uit de Ontknooping – 2

Citaten uit het, uiterlijk in de zomer van 2009, te verschijnen boek De Onknooping van Marinus Knoope

” Sta je regelmatig versteld? wordt je geregeld overvallen door onverwachte verrassingen? Voel je je vaak verbaasd en verbijsterd? Wind jij je nog al eens op over die onbegrijpelijke wereld? Dan verbaas je je met enige regelmaat over zaken die kennelijk toch gewoon gebeuren. Wat mij nu verbaast, terwijl jij in veel gevallen allang weet dat de werkelijkheid zo is. De uitroepen: Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat..? en “Begrijp jij nou dat hij weer…?” zijn je waarschijnlijk niet vreemd. Kun je lachen om je eigen gevoel van verbijstering of doet het pijn? Ontvang je de boodschap die erin ligt opgesloten, namelijk dat jouw visie op de werkelijkheid niet helemaal overeenstemt met dat wat is? Of ben je boos op de werkelijkheid omdat ze zich niet voegt naar jouw visie?

Het is belangrijk je te realiseren dat een schepper zowel de drijvende kracht van zijn wensbeelden nodig heeft als feitelijke kennis van de alledaagse realiteit. Een architect die een huis ontwerpt, moet kennis hebben van de grond waarop hij gaat bouwen. Hij moet wakker en nuchter genoeg zijn om te weten hoever hij grenzen kan oprekken en regels kan omzeilen. Als hij de realiteit negeert, wordt hij door het leven zelf wakker geschud.

De verraste, verbaasde en verbijsterde in jou proberen je waarschijnlijk iets over de wereld te vertellen wat je liever niet ziet. Wie de verbijsterde niet wil kennen en zijn boodschap niet ontvangt, wordt op den duur vanzelf steeds wereldvreemder. Wie niet kan lachen om de wereldvreemde in zichzelf, krijgt zo nu en dan een bloedserieuze pijnlijk getroffen verbijsterde op bezoek.