Hart & Hoofd

Het hart stuurt meer informatie naar het hoofd dan andersom

Na veel onderzoek wordt steeds meer helder dat het hart een eigen neurologisch netwerk heeft, het zogenaamde hartbrein. Dit brein is weliswaar kleiner dan ons gewone brein, maar stuurt meer informatie naar het hoofd dan andersom. Het lichaam en zelfs het denken wordt aangestuurd door het hart. De hersenen reageren pas in tweede instantie. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het hart eerder dan het hoofd reageert op gebeurtenissen in de omgeving.

Het brein in het hart stuurt informatie naar de hersenen waardoor verscheidene elektrische en biochemische reacties ontstaan. Vanuit het centrale zenuwstelsel wordt de bloeddruk, de hormoonhuishouding: aanmaak van bijvoorbeeld Adrenaline en het stresshormoon Cortisol aangemaakt. Helder is dat er veel meer dan ooit gedacht werd invloed vanuit het hart op ons functioneren is.

De werking van onrust, stress, angst en andere emoties op het brein

Onze hersenen bestaan uit drie delen:

 • Het eerste deel is het meest primitieve brein, het zogenaamde reptielenbrein. Daar in vinden de autonome functies plaats zoals warmteregulering van het lichaam, reflexen en instinctmatige reacties. Denk ook aan vechten of vluchten en onmiddellijk in actie komen wanneer je een hand op een hete kachel legt.
 • Het tweede deel is met name het emotionele brein. Hierin worden de emoties opgeslagen (amygdala) en gereguleerd. Emotionele reacties vinden hier de basis. Ook de terugblik, het herinneren vindt hier plaats.
 • Het derde brein is ons denkbrein, daar plannen we, kijken vooruit en beschouwen. Zelfreflectie en controle hebben hier de basis.

Waar baby’s nog reageren vanuit het eerste, meest primitieve brein, beschikken oudere kinderen al over de drie breinen. Toch heeft elke leeftijdfase zijn sterke kanten. Denk bijvoorbeeld an een puber, die reageert met name vanuit emotie en driften. Het eerste en tweede brein zijn daar het actiefst, het derde brein zou in veel gevallen meer geactiveerd mogen worden.

 

 

Stress

Wanneer er dan sprake is van stress, sterke emoties of onbalans dan is de communicatie tussen het tweede en derde brein een heel stuk lastiger. Het is bij emotionele zaken en onrust lastig om helder te denken. Dat komt dan doordat de zenuwen de signalen naar het derde brein niet meer goed door geven. Wanneer je dan in staat bent om weer in coherentie te komen dan is de verbinding weer tot stand gekomen en is de communicatie met de neocortex direct. Het denken is weer helder.

Slecht slapen en malende gedachten

Wanneer je niet goed in slaap komt of telkens wakker wordt ligt dat vaak aan onverwerkte zaken. Ook terugkerende onlustgevoelens en angst kunnen debet zijn aan slechte nachtrust. Door het trainen met hartcoherentie ben je in een paar weken weer in staat om de nacht door te slapen. Het is makkelijker om gedachten los te laten, en de onrust verdwijnt.

Afslanken met hartrimeoefeningen.

Velen van ons kennen het wel: nog even een handje chips, nog een koekje of snack. Een glaasje te veel, een hapje te veel. Volgende dag schuldgevoel en onrust. Dit kan een patroon worden en dat leidt vaak tot ongewenst zwaarder worden. Door middel van de oefeningen in hartcoherentie wordt je bewust van wat je doet en verdwijnt langzaam de behoefte om door te eten. Doordat er evenwicht is hoeft er niets meer ‘weggegeten’ te worden en is het zo veel makkelijker om nee te zeggen of iets te laten staan. Na enkele weken van speciaal afgestemde oefeningen begint het afvallen en door de hartcoherentie is de basis stevig, het zogenoemde jojo effect blijft uit omdat er iets veranderd is dat blijvend is.

Ademhaling en hartritmevariabiliteit (HRV)

Het hart lijkt regelmatig te kloppen, maar dat doet het in werkelijkheid niet, vrijwel elke hartslag is anders dan de voorgaande. Er is een grote variabiliteit in hartslag. Dit hangt samen met het gevoel, de omstandigheden en de ademhaling. Wanneer je een ademhalingsfrequentie hebt van ongeveer zes ademhalingen per minuut, dan daalt de hartslag, ontstaat er evenwicht die van positieve invloed is op de HRV.

Is het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden? Oftewel, kun je de HRV veranderen? Ook wel neurosense genoemd.
De hartfuncties en de ademhaling gaan normaal gesproken vanzelf, daar hoef je gelukkig niet over na te denken. Maar is dat dan wel te beïnvloeden? Zodat je via die weg ook allerlei biochemische reacties in het lichaam kunt sturen? Het bijzondere is dat dit kan. Door anders om te gaan met het leven, het klinkt bijna oubollig, kun je dit in harmonie brengen. Door anders te ademen, door op een nieuwe manier te gaan ervaren, voelen en open te leren staan kan er veel, ja zelfs heel veel veranderen en dit is door hartcoherentie te trainen.

 

Hartcoherentie heeft een positieve invloed heeft op het functioneren.

Om het hartritme bewust te beïnvloeden, is het dus belangrijk positieve emoties op te roepen. En dat is precies waar hartcoherentie om draait: het herbeleven van positieve emoties. Dat is niet hetzelfde als positief denken (wat in het hoofd gebeurt), maar positief voélen. Hier zijn verschillende technieken voor, maar om u een voorbeeld te geven vindt u in het kader hieronder een basisoefening die veel wordt gebruikt.

Basisoefening Hartcoherentie

 1. Ga goed zitten (in een later stadium is dat al niet meer nodig) en kom even tot rust. Haal diep en rustig adem, ongeveer zes keer per minuut, niet geforceerd, maar gewoon rustig in en uit.
 2. Adem rustig naar je hart toe, stel je een ruimte rond je hart voor waar je zuivere lucht naar toe brengt. Adem uit via je buik en stel je voor dat je afvalstoffen naar buiten brengt.
 3. Gevoelens: roep iets positiefs op. Het liefst iets van liefdevolle gevoelens, trots, vreugde. Hou dit gevoel vast terwijl je rustig en gestaag doorademt.

 

Waarneembare coherentie

In de praktijk gebruik ik een vingersensor of  een oorsensor. Die is verbonden met de computer en op het scherm wordt dan zichtbaar wat de coherentie is. Dan leer je dit ook te trainen.

Bij hartcoherentie werken de lichaamssystemen in hoge mate van efficiëntie en harmonie en worden natuurlijke herstelprocessen makkelijker gemaakt.

 

Voor coaching en training HeartQ ~ Hartfocus   Contact 

René volgde zijn opleiding Heart Q voor professionals  bij medisch fysicus drs Kees Blase Hartfocus.nl  en is een fan van de  StressEraser

35 Comments

 1. Dag 13 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  3 apr 2012 @ 19:55

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

 2. Dag 15 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  5 apr 2012 @ 15:18

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

 3. Dag 16 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  6 apr 2012 @ 20:20

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

  • Magda
   21 aug 2016 @ 7:28

   Hey, you’re the goto exrtpe. Thanks for hanging out here.

   Reply

 4. Dag 18 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  9 apr 2012 @ 10:24

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

 5. Dag 19 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  9 apr 2012 @ 11:23

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

 6. Dag 20 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  12 apr 2012 @ 10:19

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

 7. Dag 14 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  12 apr 2012 @ 10:21

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

  • kfz-kaskoversicherung typklassen
   29 nov 2016 @ 9:56

   November 29, 2010 at 3:09 amI keep in mind the last time i noticed an article like this was in my early 30′s, I’m virtually forty now, and I actually enjoy reading your post. Thanks for sharing.

   Reply

 8. versapers, verse sappen, de creatiewerkplaats, food for the soul, De Creatiewerkplaats
  12 apr 2012 @ 10:27

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

  • Donte
   21 aug 2016 @ 7:21

   Wow! Great thikginn! JK

   Reply

  • da direkt autoversicherung kündigung
   3 nov 2016 @ 12:55

   Most working people have a stake in America being successfulToo bad the scam artists and cheat-meisters on Wall Street and elsewhere who foisted the criminal Bush Admin on us all (then lined up to steal tax payers money as their reward)have reaped so much ill gotten gains from hard working Americans the last eight years while they drove this economy into the ditch being the greedy pigs the GOP is well known for.

   Reply

  • wie hoch wird lebensversicherung versteuert
   5 nov 2016 @ 8:00

   Hi Will,Love the readability of it all – great improvement and far less cluttered.One tiny very nit-picky bug I noticed is that in the ‘featured post’ area there’s a link to “HTML5 SEO”, but it’s appearing with a broken anchor so appears as “HTML5 SEO/a>”. Otherwise, great job!

   Reply

  • haftpflichtversicherung kosten pro monat
   5 nov 2016 @ 8:06

   menarik sekali artikelnya mas,btw aq jg pgn ternak sapi.beternak sapi yg baik bagaimana sih mas?tlg dijelasin via imel ttg perawatan sampe finishingnya.thanks

   Reply

   • Milly
    8 feb 2017 @ 7:55

    Mecca is Mordor and George Soros Saruman. José Manuel Barroso is nominated as Gollum together with Gordon Brown and Sark.zyoAnd Obama? He’s the ring!One Child to rule them all, One Child to find them,One Child to bring them all and in the darkness bind themIn the Land of Mecca where the Shadows lie

    Reply

  • baufinanzierung rechner
   24 mei 2017 @ 16:47

   When prompted for this, usually you should specify the location of your 2nd installation disc. I was thrown off about this as well, but once i specified the location of the other disc it was quick to finish up the installation. Do you have physical discs or are the in some folders? Give it a shot and let me know what you find out.

   Reply

 9. Dag 23 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  15 apr 2012 @ 0:30

  […] Hart & Hoofd […]

  Reply

 10. erik
  5 jun 2012 @ 11:07

  ontstaat het hart ook eerder dan het hoofd ?

  Reply

 11. In de kracht van het hart, verbinding met jezelf en de ander | René Onstenk
  14 okt 2015 @ 11:02

  […] inspanningen Tijdens deze workshop vertonen we de film: The power of the heart en leren we hoe hartfocus kunnen toepassen in ons dagelijks leven en maken we hartcoherentie zichtbaar. Datum: 29 november […]

  Reply

 12. EnidGavincra
  30 mrt 2017 @ 2:06

  I see your blog needs some unique articles. Writing
  manually is time consuming, but there is solution for this hard task.
  Just search for: Miftolo’s tools rewriter

  Reply

 13. Mining 21 830 US dollars. Gо tо withdrаwаl > https://forms.yandex.com/cloud/65c5cc5ee010db49642f1454/?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  14 feb 2024 @ 2:17

  ztmwh9

  Reply

 14. Transfer 45 494 US dollars. Gо tо withdrаwаl =>> https://forms.yandex.com/cloud/65cb1a40c769f10017154b1b/?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  19 feb 2024 @ 7:36

  on087i

  Reply

 15. Transaction 36 506 $. GЕТ >>> https://forms.yandex.com/cloud/65cc7b3369387229ff45e92e/?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  24 feb 2024 @ 3:37

  sol1pl

  Reply

 16. Withdrawing 48 944 Dollars. GЕТ =>> https://forms.yandex.com/cloud/65db1184505690e3d7f59634?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  7 mrt 2024 @ 6:10

  mwb25b

  Reply

 17. Transfer 51 153 USD. Withdrаw >> https://forms.yandex.com/cloud/65db11965d2a06eb0179d25d?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  7 mrt 2024 @ 14:39

  scz5ah

  Reply

 18. Withdrawing 45 196 US dollars. GЕТ => https://forms.yandex.com/cloud/65db1180c769f1e401949a0f?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  13 mrt 2024 @ 6:50

  0yp4gs

  Reply

 19. Mining 12 633 US dollars. Gо tо withdrаwаl > https://telegra.ph/BTC-Transaction--912960-03-13?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  14 mrt 2024 @ 9:45

  xhi3rs

  Reply

 20. Withdrawing 59 377 US dollars. Withdrаw >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--29557-03-14?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  1 apr 2024 @ 13:14

  7kmg2b

  Reply

 21. + 1.0000 ВTC. Continue => https://script.google.com/macros/s/AKfycbxR-06g4iyC4U-B5L5NupF4b_Ma_X_qzvflA0Y4Egm2WQUDYnHLD1XhyS2rw6jEduKhdA/exec?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  9 apr 2024 @ 6:56

  wdrhke

  Reply

 22. Transfer 46 921 Dollars. GЕТ =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--144950-03-14?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  11 apr 2024 @ 13:44

  w4gzpq

  Reply

 23. SЕNDING 1.000065 bitсоin. Next >> https://script.google.com/macros/s/AKfycbzHIEQ9dahlz8WZ4Je8NDK3Sak_vOe0aMCnFnC15Mffu4H89nXL1lvs5B35eZI-52lF/exec?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  12 apr 2024 @ 10:30

  rvj0b4

  Reply

 24. SЕNDING 1.0000 ВТС. Continue >>> https://script.google.com/macros/s/AKfycbw4bMzgTzWW_UlL7HeGivMUQ7brcB_InLsZIu1dtZMc2NB3S11XW7y8K5Ib3sIovW9I/exec?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  2 mei 2024 @ 9:26

  56amux

  Reply

 25. You have a gift from unknown user. Withdrаw >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--154119-05-10?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  19 mei 2024 @ 13:06

  obusya

  Reply

 26. You got a gift from our company. GЕТ >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--944795-05-10?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  9 jun 2024 @ 8:51

  8jiqip

  Reply

 27. TRANSACTION 1,00456 bitcoin. Next >> https://telegra.ph/BTC-Transaction--798057-05-10?hs=401b713da528bc894ceac9e3b1cacc6f&
  12 jun 2024 @ 13:20

  dqkz96

  Reply

Leave a Reply

*