Food for the soul Raw Cacao

“Geen tweede keer is de natuur in geslaagd zoveel waardevolle voedingsstoffen op een kleine ruimte te verzamelen als bij de cacaoboon het geval is.” Alexander von Humboldt

Theobroma Cacao wat letterlijk: “Cacao, voeding voor goden” betekend, is het zaad van de cacaovrucht. Deze vrucht groeit op bomen oorspronkelijk afkomstig uit de Amazones regenwouden. Cacao werd in het verleden zo hoog gewaardeerd dat de Maya en Azteek culturen het o.a. als betaalmiddel gebruikten.

De rauwe cacaoboon is een van de meest fantastische Superfoods!

Er zitten meer dan 400 stoffen in cacao. Stoffen die allemaal samen een rol spelen in een van de krachtigste antioxidanten en rijk aan essentiële voedingsstoffen voedingsmiddel, bekend. Door deze complexe inhoudsstoffen is men tot zover nog niet in geslaagd een kunstmatige chocoladearoma te ontwikkelen (god zij dank). Door het roosteren van cacaobonen (de normale procedure in de chocolade industrie) echter worden veel van deze inhoudsstoffen en hun werking, veranderd of vernietigd. In cacaobonen zit geen suiker en tussen 12% en 50% vet, afhankelijk van de variëteit en groeicondities.

Cacao is de rijkste bekende bron aan magnesium. Magnesium is o.a. van levensbelang voor een goed functionerend hart, het brengt de hersensstofwisseling in balans, is belangrijk bij het opbouw van sterke botten en wordt geassocieerd met gelukkig zijn. 80% van de westerse bevolking heeft tegenwoordig een chronisch magnesium tekort. Het is geen toeval dat liefde (hart) en chocolade een relatie hebben met elkaar. Bovendien is Phenylethylamine (PEA) een stof in cacao dat ook in grotere hoeveelheid uitgescheiden wordt in onze hersens, als wij verliefd zijn. PEA speelt ook een rol in het verhogen van concentratie en alertheid.

Verder zitten in cacao enzym remmers (MAO inhibitors) die bekend staan voor het verlagen van hongergevoel en ook voor de verhoging van de serotonine gehalte en andere neurotransmitters, in de hersenen. Door het roosteren of verhitten van cacao werd in proeven geconstateerd, dat cacao net zo een stimulerende werking heeft als zwarte koffie: met een verhoogde pulsslag en een stimulerende werking op het zenuwstelsel. Een ander stof, anandamide, dat in cacao gevonden werd, is een neurotransmitter dat onze hersens uitscheid wanneer wij ons goed voelen. Onderzoek heeft bewezen dat bepaalde enzymremmers in cacao de afbraak van deze neurotransmitter in onze hersenen remt wat betekend dat anandamide in onze hersenen in combinatie met de anandamide uit cacao ons geluksgevoel verlengt en verhoogd wanneer wij cacao eten.

Raw Cacao, Raw Cacaobutter, Raw Maca, Kokosolie Hazelnoot, Ormus gold, (ORMEnergy), Vanille, zeezout, kokosbloesemsuiker, Anijszaad, kaneel.

Allergieën tegen cacao zij vrij zeldzaam. Een op de 1500 mensen die dachten allergisch te zijn tegen cacao zijn ook daadwerkelijk allergisch na een test. Vaak is de vermeende allergie tegen cacao in feite een allergie tegen melkproducten. In Cacao kunnen soms sporen van cafeïne zitten. Een gewone praktijk van de chocolade industrie was, en is waarschijnlijk nog, om cafeïne aan chocolade toe te voegen. In rauwe cacao zit, van natuur, erg weinig cafeïne in. Theobromine, dat enigszins op cafeïne lijkt, is in wat hogere concentraties aanwezig in cacao. Echter na experimenten is eruit gekomen dat dit stof andere reacties in het lichaam oproept als de stimulerende reactie op cafeïne, mits het rauw en niet geroosterd geconsumeerd wordt.

 

Raw Cacao, Raw Maca,Mucuna, Ormus (ORMEnergy) Gula Java Blut , Strawberry powder, Vanilla beans, Kaneelpoeder, Rice drink ( hazelnut almond, lima)

Cacao kan men in smoothies verwerken en in allerlei cacao drinks, of in allerlei toetjes, zelfgemaakte chocolaatjes etc. verwerken. Er zijn veel recepten met rauwe cacao. Men kan een hele cacaoboon ook pellen en de rijke, wat bittere, smaakexplosie puur genieten. Kleine hoeveelheden zijn in het begin aan te raden. (Magnesium kan gevoelige darmen tot een vermeerde activiteit animeren).

De cacaoboom kan letterlijk de wereld verbeteren! Door de aanbouw van cacaobomen wordt het behoud van boomrijke omgevingen en ecosystemen bevorderd die de grond niet uitputten. Cacaobomen kunnen alleen in regenwouden goed gedijen onder de schaduw van andere bomen of door schaduwbomen tegelijkertijd aan te planten, die wederom een balans in de flora en fauna kunnen brengen in plaats van een monocultuur te ontwikkelen. Om zich van te kunnen verzekeren dat men geen onfatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, kinderarbeid en milieuonvriendelijke praktijken ondersteund, moet men uiteraard alleen de producten die in de raw food wereld verkocht worden of voor Max Havelaar producten te kiezen.

Cacao God Maya’s

5 Comments

 1. Dag 19 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  9 apr 2012 @ 12:09

  […] milk (Raw Cacao, Raw Maca, Kaneel, vanille, Kokosbloesemsuiker, rijstmelk) Versapers sap (Watermeloen, […]

  Reply

 2. Dag 22 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  15 apr 2012 @ 0:00

  […] Raw Cacao , Maca, kaneel, kokosbloesem nectar. […]

  Reply

 3. Dag 23 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  15 apr 2012 @ 0:30

  […] kiembrood met kokosboter, banaan, raw cacao […]

  Reply

 4. Dag 24 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  16 apr 2012 @ 12:43

  […] RawCacao noten bessen mix […]

  Reply

 5. Dag 25 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  17 apr 2012 @ 11:54

  […] RawCacao, Maca, Kaneel, Ormus Gold,  Gula Java brut, Rijstmelk […]

  Reply

Leave a Reply

*