Food for the Soul ~ Maca

MACA, KRACHTIG ADAPTOGEEN UIT DE ANDES

De natuurlijke weg naar een optimale endocriene balans, meer energie en een beter seksueel functioneren voor mannen en vrouwen

Auteur : Désirée L. Röver, medisch journaliste

Maca – spreek uit: ‘makka’ – is een knolgewas gerelateerd aan de familie van de aardappel en inheems in het onherbergzame landschap van de hoge Andes. De plant is daar al meer dan 5.000 jaar in gebruik als smakelijke en hoogwaardige voedingsbron met opmerkelijke eigenschappen voor vitaliteit en fertiliteit. De Spaanse conquistadores, van wie de paarden door de ontberingen op deze grote hoogten verzwakt en onvruchtbaar waren geworden, kregen van de lokale Indiaanse bevolking de raad de dieren Maca te geven. De resultaten in dier en mens waren zo overtuigend dat koloniale annalen melding maken hoe Maca in hoeveelheden van 9 ton als betaling werd geëist door het thuisland Spanje, zodat men ook daar kon profiteren van de bijzondere kwaliteiten van de plant: verbetering van geheugen, bloedarmoede, depressie, uithoudingsvermogen en seksuele activiteit.

Medicinale eigenschappen

In 1961 ontdekte de Peruviaanse biologe Gloria Chacón de Popivici de vrijwel verdwenen Macavariëteit Lepidium peruvianum Chacón. De brede verscheidenheid in medicinale eigenschappen die zij tijdens haar pioniersresearch tegenkwam, bleek toe te schrijven aan een scala van actieve biochemische bestanddelen in de plant: essentiële aminozuren, vitamines, sterolen, mineralen, alkaloïden en isothiocyanaten. Chacón stelde vast dat Maca een adaptogeen is dat het lichaam via de hypothalamus-hypofyse-as aanzet tot verbetering, balans en stabilisering van de eigen productie van de benodigde (hormonale) stoffen: een holistische wijze van beïnvloeding in overeenstemming met de behoefte, de leeftijd en het geslacht van de desbetreffende persoon.

En dit maakt Maca voor zowel mannen als vrouwen succesvol inzetbaar bij problemen rond vruchtbaarheid, viriliteit, menopauze, vermoeidheid, geheugen, weerstands- en uithoudingsvermogen. Voor vrouwen blijkt het de meest natuurlijke, veilige en effectieve versie van HRT (hormone replacement therapy). Voor beide seksen is Maca als voedingssupplement de beste natuurlijke, revitaliserende en opwekkende substantie die er bestaat. De plant draagt daarom de bijnaam van ‘Peruaanse Ginseng’.

Geschiedenis

De Macavariëteit Lepidium peruvianum Chacón groeit uitsluitend op hoogten tussen 3.000 en 4.500 meter in de Peruaanse Andes en heeft geleerd zich aan te passen aan de daar heersende extreem wisselende omstandigheden van ijzige koude tot meedogenloze zon.

Onderzoek toont aan:

* dat Maca het seksuele functioneren verbetert;

* dat Maca libido- en potentiestoornissen verbetert;

* dat Maca vrouwelijke vruchtbaarheid en productie van mannelijke zaadvloeistof verhoogt;

* dat Maca een energiebron is vrij van vet: dieren gevoed met Maca wegen even zwaar als dieren gevoed met andere producten. De ‘Macagroep’ is echter beduidend actiever en energieker;

* dat de jongen van ‘Macamoeders’ een hoger geboortegewicht hebben;

* dat Maca in kinderen en volwassenen osteomalacie (rachitis, Engelse ziekte) tegengaat;

* dat Maca de fysieke en intellectuele capaciteiten revitaliseert;

* dat Maca effectief is tegen vroegtijdige ouderdom en energieverlies vanuit organische zwakte;

* dat Maca de botdichtheid verbetert;

* dat Maca controle houdt op verschillende vormen van bloedarmoede.

Aanwijzingen voor primitieve vormen van cultuur van de plant zijn aangetroffen op archeologische plaatsen daterend van 1600 v. Chr. Al vele duizenden jaren vormt Maca – de knol zowel als het groen – voor de lokale Indiaanse bevolking een belangrijke bron van voeding en medicinale toepassing. Een recent uitstapje naar een westers dieet bleek zoveel nutritionele tekorten op te leveren, dat dit resulteerde in een dringend advies om terug te keren tot het traditionele gebruik van Maca.

Zowel in de tijd van de Inca’s (1200-1532) alsook later in Spanje was het gebruik van Maca, vanwege de krachtige werking ervan, voorbehouden aan de vorsten…

Sinds de plant door Noord-Amerika is ‘ontdekt’ als libido- en energieverbeteraar is de vraag ernaar de afgelopen jaren enorm toegenomen en vormt het gewas voor de arme lamaherders van Peru een belangrijke bron van inkomsten.

De plant smaakt naar butterscotch en kan in verschillende vormen worden genuttigd: behalve bij wijze van groente – gekookt of geroosterd – kan Maca als meel worden verwerkt tot pasta, jam, bouillon, pudding, drank of marmelade.

De kwaliteitsverschillen van Maca zijn aanleiding tot veel verwarring. Er worden verschillende variëteiten op de markt gebracht, zoals naast zelfs synthetische, ook soorten uit lager gelegen streken in Bolivia en Chili. Echter alleen de organische Macavariant Lepidium peruvianum Chacón – afkomstig van een bodem op grote hoogte (vanaf 3.000 meter) en rijk aan mineralen – beschikt over alle nutriënten en alkaloïden verantwoordelijk voor de helende effecten die al millennia lang aan Maca worden toegeschreven.

De werkzame bestanddelen

De hoge voedingswaarde van Maca komt voort uit het feit dat de plant 59% koolhydraten, 14% eiwitten, 9% vezels en 2% lipiden bevat. Andere componenten vormen de resterende 16%. Op een rij genoemd zijn de werkzame bestanddelen:

4 Alkaloïden, macaïne 1, 2, 3 en 4 genoemd. Deze activeren het calcitoninehormoon dat onder meer het calcium- en fosformetabolisme reguleert;

Maca blijkt een ware schatkamer van aminozuren: asparaginezuur, glutaminezuur, serine, histidine, glycine, threonine, cystine, lysine, alanine, arginine, tyrosine, fenylalanine, valine, methionine, isoleucine, tryptofaan, proline, hoproline en sarcosine. Lysine en arginine hebben een effect op de regulering van de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid. De mannelijke reproductieve cellen bestaan voor een belangrijk deel uit arginine. Vandaar dat Maca, door het niveau van dit aminozuur te verbeteren, de problemen van gebrek aan libido en sommige vormen van mannelijke onvruchtbaarheid kan verhelpen;

Aan de sterolen en lysine in Maca wordt het oplossen van menopauzeklachten en het verbeteren van de vrouwelijke vruchtbaarheid toegeschreven;

De isothiocyanaten – in het bijzonder p-methoxybenzyl isothiocyanaat – hebben effect op de reproductieve hormoonprocessen;

De aanwezige fructose weet vermoeidheid bij atleten te bestrijden en wordt daarnaast door het zaadplasma gebruikt om de spermatozoïden van energie te voorzien;

Het Voedingsinstituut in Lima, Peru, stelde in 1979 vast dat Maca rijk is aan de volgende mineralen: een ruime hoeveelheid calcium, magnesium en kalium, met daarnaast ijzer, silica en sporen van jodium, mangaan, zink, koper en natrium;

Verder bevat Maca een aantal vitamines: B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en C (ascorbinezuur);

De koolhydraten die in Maca voorkomen in de cellulose en lignine (houtstof) van de plant, zijn polyholosiden.

Werking

Diverse onderzoekers – met naamgeefster Gloria Chacón de Popivici in een baanbrekende hoofdrol – hebben in de afgelopen veertig jaar de van oudsher bekende nutritionele eigenschappen en medicinale effecten op het gebied van vruchtbaarheid en vitaliteit wetenschappelijk bevestigd. De positieve werking op stemming en geheugen is nog niet nader onder de loep genomen.

In haar experimenten met twee groepen ratten – waarvan de ene Macapoeder kreeg en de andere alleen de vier alkaloïden uit de wortelknol – vond Chacón al binnen 72 uur resultaat: ten opzichte van de controlegroep vertoonden de mannetjes van beide Macagroepen een grotere spermaproductie en -motiliteit, terwijl bij de vrouwtjes meervoudige eifollikels aan het rijpen waren. Op grond van verder onderzoek concludeerde zij dat het de alkaloïden uit de plant zijn die het lichaam via de hypothalamus-hypofyse-as beïnvloeden.

Dit verklaart het geslachtsspecifieke effect en tevens waarom de werking zich bij mensen niet beperkt tot de ovaria en testes, maar ook geldt voor de bijnieren – met als resultaat een gevoel van meer energie en vitaliteit -, de pancreas en de schildklier.

Deepak Chopra beschrijft in zijn boek ‘Quantum Healing’ hoe door het lichaam zelf geproduceerde stoffen een inherente intelligentie bezitten, een kwaliteit die bij van buitenaf toegediende stoffen ontbreekt. In dit licht bezien bezit Maca een overduidelijke toegevoegde waarde, die door de ervaringen van verschillende artsen wordt onderschreven.

De Amerikaanse arts dr. Gabriel Cousens prefereert Maca boven hormoonvervangende therapieën (HRT) met bijvoorbeeld DHEA, pregnenolone, of fyto-oestrogenen. Hij stelt: “Maca is een gebalanceerd antwoord op de effecten van een ouder wordend endocrien systeem. HRT doet de capaciteit van de endocriene klieren om hormonen te produceren afnemen; dit werkt veroudering van het lichaam juist in de hand”.

Dr. Garry Gordon, oprichter van the American College of Advanced Longevity in Chicago, gaat nog een stapje verder en noemt Maca een middel tegen veroudering. Hij legt een verband tussen seksuele activiteit en ouderdom. In zijn visie blijkt de mate van seksuele activiteit een betrouwbaar markeerpunt in het ouder worden van een individu: “Ik heb ontdekt dat mensen met nog maar weinig of in het geheel geen seksuele activiteit meer, veel eerder sterven. Met andere woorden: ik ben ervan overtuigd dat mensen die tweemaal per week seks hebben een langer leven is beschoren”. Verder ziet hij een belangrijke rol voor Maca weggelegd in de bestrijding van de wereldwijde afname in spermakwaliteit en de problemen met sekshormonen.

Vrouwen, mannen, kinderen en sport

Voor vrouwen wordt Maca toegepast bij symptomen van menopauze, voor verhoging van de vruchtbaarheid, als stimulans voor seksuele activiteit, bij vermoeidheid, ter verbetering van het uithoudingsvermogen en PMS (premenstruele problemen). De meeste vrouwen voelen al binnen twee dagen tot een week verbetering.

Samen met de Peruaanse artsen Calderon en Gironda deed Chacón onderzoek onder lokale kinderen met aandachts- en concentratiestoornissen. Maca bleek hen van hun symptomen te bevrijden en bovendien meer alert en rustig te maken.

De vrouwen van Peru beginnen met het gebruik van Maca vanaf hun derde levensjaar. Tot op hoge leeftijd zijn ze krachtig en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Menopauzeverschijnselen, zoals opvliegers, droogte van de vagina of geheugenproblemen, kennen ze niet.

Dr. Hugo Malespina, cardioloog in Lima, werkt al enige jaren met Maca. Hij zegt: “Vrouwen adviseer ik altijd Maca te nemen nog voor de menopauze begint. Wat HRT betreft, exogene behandeling met hormonen doet het eigen systeem atrofiëren. Doordat Maca de organen van de interne secretie reguleert, is deze stof zeer effectief in de behandeling van peri- en postmenopauzale klachten – zelfs indien deze zijn ontstaan na operatieve verwijdering van baarmoeder en/of eierstokken”. Malespina licht toe: “Een van mijn patiëntes die na de verwijdering van haar baarmoeder enige tijd een HRT-protocol had gevolgd, kreeg last van opvliegers. Haar serum-oestradiolniveau bleek tot 15 te zijn gedaald. Binnen twee maanden na de volledige overstap op Maca was die waarde gestegen tot 75! Maca stelde haar bijnieren in staat genoeg hormonen te produceren om de symptomen te doen wegvallen”.

Hij vervolgt: “Ik heb bovendien een gunstig effect van Maca op osteoporose gezien. De toename in de botdichtheid is mede toe te schrijven aan de aanwezigheid in Maca van opneembaar calcium, magnesium en silicium, mineralen belangrijk voor het botmetabolisme”.

Voor mannen wordt Maca succesvol ingezet ter verbetering van energie, sportprestaties, uithoudingsvermogen, impotentie, erectiele disfunctie, mannelijke overgang, hormoonbalans, testosteronniveaus en als afrodisiacum. Burton Goldberg, auteur van het boek ‘An Alternative Medicine Definitive Guide to Cancer’ zegt: “Ik ben 72 jaar oud, Maca heeft de klok van mijn seksleven 25 jaar teruggezet!”.

Artsen die in hun eigen lichaam de positieve effecten ervan hebben ervaren, zoals dr. Gary Gordon (“Met Maca heb ik persoonlijk een verbetering in de erectiele weefsels ervaren”), schrijven Maca met veel plezier voor aan hun mannelijke patiënten.

Samen met de Peruaanse artsen Calderon en Gironda deed Chacón onderzoek onder lokale kinderen met aandachts- en concentratiestoornissen. Maca bleek hen van hun symptomen te bevrijden en bovendien meer alert en rustig te maken.

Om hun uithoudingsvermogen en energie te verbeteren, maakte de hoofdtrainer van een Amerikaans baseballteam Maca integraal onderdeel van het dieet van zijn spelers, nadat hij bij zichzelf had ontdekt dat de stof zijn energie en uithoudingsvermogen ondersteunde. Atleten merken overigens al binnen een uur het verschil op en leveren betere prestaties.

Conclusie

Maca heeft een regulerende functie op het lichaam en is inzetbaar bij diverse hormoongerelateerde aandoeningen, zoals peri- en postmenopauzale klachten, PMS, osteoporose, libido- en potentiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, slechte bijnierfunctie en hormonale disbalans. Door de adaptogene werking van Maca zijn de verbeteringen perfect afgestemd op de behoefte, de leeftijd en het geslacht van het desbetreffende individu.

Geraadpleegde literatuur

– Dini A, Migliuolo G, Rastrelli L, Saturnino P, Schettino O: ‘Chemical composition of Lepidium meyenii’ in: Food Chemistry 49; London, 1994.

– Chacón G: ‘Estudio fitoquímico de Lepidium meyenii Walp’; Thesis, Universidad Nacional Mayor San Marcos, Lima, 1962.

– Espinoza CL, Poma IP: ‘Determinación de amino ácidos esenciales de la maca (Lepidium meyenii) y elaboración de una mezcla protéica a base de alimentos andinos’; Thesis, Universidad Nacional del Centro del Perú, Huancayo, 1995.

– ‘Maca, ginseng andino’ in: Fitomédica, Madrid, 1998. – Garró V: ‘Nuevo sistema de solventes para cromatografía de aminoácidos y participación cuantitativa de L-valina y L-metionina’; Doctoral Thesis, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Lima, 1972.

– Garró V, León E, Julca TB: ‘Extracción, separación e identificación por cromatografía de alcaloides de Lepidium meyenii Walp (Maka)’; Instituto de Química Orgánica Aplicada a la Farmacia, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, VI Congreso Peruano de Farmacia y Bioquimíca, October, 1993.

– Johns TA: ‘Ethnobotany and phytochemistry of Tropaeolum Tuberosum and Lepidium Meyenii from Andean South America’; Ph.D. Thesis, The University of British Columbia, Canada, 1980.

– Obregón L: ‘Maca, Planta medicinal y nutritivo del Perú’; Instituto de Fitoterapia Americana, Lima, Peru, 1998.

4 Comments

 1. Dag 7 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  28 mrt 2012 @ 8:54

  […] Cacao, Maca, Gula Java brut, Pau d’ Arco, red Banana Flakes, Cocos vezels, Vanilla Beans, Hennepzaad, […]

  Reply

 2. Dag 8 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  1 apr 2012 @ 17:54

  […] Cacao, Maca, Gula Java brut, Pau d’ Arco, red Banana Flakes, Cocos vezels, Vanilla Beans, Hennepzaad, […]

  Reply

 3. Dag 9 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  1 apr 2012 @ 17:56

  […] Durian, Mango, Knoflook, zeezout, rode peper, kerrie poeder, schijfje citroen, Koriander blad, Maca, kokosolie + […]

  Reply

 4. Dag 19 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  9 apr 2012 @ 11:31

  […] milk (Raw Cacao, Raw Maca, Kaneel, vanille, Kokosbloesemsuiker, rijstmelk) Versapers sap (Watermeloen, bleekselderij, appel, […]

  Reply

Leave a Reply

*