Chia zaad

Chiazaad is een van de meest krachtige, functionele en voedzame superfoods ter wereld. Chiazaad is een fantastische bron van vezels, gevuld met antioxidanten, vol van eiwitten, vitaminen en mineralen. Het is de rijkst bekende plantaardige bron voor omega-3 vetzuren. Chiazaad bevat 32% olie dat voor 60% bestaat uit het omega-3 vetzuur, alfa-linoleenzuur.

Bevat meer omega-3 dan Atlantische zalm.Bevat meer antioxidanten dan verse bosbessen. Bevat meer vezels dan zemelen. Bevat meer calcium dan magere melk.Bevat meer eiwit, vezels & calcium dan lijnzaad.

Antioxidanten

Zuurstof is erg belangrijk voor ons lichaam. Het zorgt er voor dat voedingsstoffen afgebroken kunnen worden en zo omgezet worden in energie. Dit proces heet oxidatie en is gewenst. Er is echter ook ongewenste oxidatie. Hierbij ontstaan zogenaamde vrije radicalen en zijn grotendeels verantwoordelijk voor lichamelijke veroudering en schade aan de huid (rimpels en vlekken). Antioxidanten gaan ongewenste oxidatie tegen en beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.

Chia zaden bevatten relatief veel antioxidanten. Bijvoorbeeld 30% meer dan blauwe bessen.

Chica zaden zijn niet alleen super voor je huid, maar helpen ook in het verlagen van het risico op ouderdomsziekten.

Proteïnen en mineralen

Proteïnen zijn essentieel voor al het leven. In de vorm van enzymen zorgen ze voor je stofwisseling, ze zorgen voor de stuctuur en vorm van je cellen (en maken celdeling mogelijk) en maken transport en communicatie mogelijk tussen cellen. Ideaal dus voor een gezond lichaam, maar ook essentieel voor bijvoorbeeld sporters.

Proteïnen kunnen uit veel verschillende bronnen komen zoals vlees, vis, eieren, noten, peulvruchten en zuivel. Vele mensen hebben een allergische reactie op een bepaalde bron. Denk bijvoorbeeld aan koemelk allergie, gluten allergie of een pinda allergie.

Chia zaden bevatten veel proteïnen en zijn dus bijzonder geschikt voor sporters die hun prestaties willen verbeteren. Ook voor mensen met een allergie voor andere bronnen van proteïnen kunnen chia zaden een uitkomst zijn!

Naast proteïnen zijn chia zaden ook een goede bron voor mineralen. Ze bevatten:

6x meer calcium dan melk
Noodzakelijk voor groei en behoud van botweefsel.

15x meer magnesium dan broccoli
Dit kalmeert het zenuwstelsel, anti stress! Daarnaast is het nodig om calcium tot botten en tanden te binden.

3x meer ijzer dan spinazie
Ijzer zorgt voor transport van zuurstof in het bloed naar de weefsels in je lichaam.

50% meer foliumzuur dan asperges
Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij celdelingen. Belangrijk voor kinderen, tijdens zwangerschap en sporters.

3 Comments

 1. Dag - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  27 mrt 2012 @ 23:07

  […] Groenselderij, Kliswortel, Appel, Citroen + Chia zaad + […]

  Reply

 2. Dag 9 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  30 mrt 2012 @ 11:09

  […] Bleekselderij, Appels + Chiazaad , Spirulina en […]

  Reply

 3. Dag 19 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  9 apr 2012 @ 11:22

  […] Rawcacao milk (Raw Cacao, Raw Maca, Kaneel, vanille, Kokosbloesemsuiker, rijstmelk) Versapers sap (Watermeloen, bleekselderij, appel, citroen, veel Spirulina en ChiaZaad) […]

  Reply

Leave a Reply

*