food for the soul Kiem brood

 

Kiembrood – Essener brood

Zoek je een alternatief voor gewoon gistbrood dat een stuk gezonder is? Dan is er naast zuurdesembrood nog een gezonde boterham te vinden, namelijk tarwekiem brood.

Dit ouderwetse brood wordt op lage temperatuur gebakken van tarwe dat 2 a 3 dagen gekiemd heeft. Het voordeel van kiemen is dat het fytinezuur  is afgebroken (dit blokkeert namelijk de opname van mineralen), de hoeveelheid vitamines zijn toegenomen en dat het zwaar verteerbare gluten eiwit (gluten lectine) is afgebroken in aminozuren. Brood is dus beter verteerbaar en veel voedzamer dan gewoon volkoren brood.

Het recept is 2000 jaar oud. De Essener (Joods volk) bevolking die bij de Dode Zee leefden lieten het graan kiemen zodat de tarwe-eiwitten kwalitatief verbeterden, de voedingsstoffen toenamen en beter beschikbaar werden (fytinezuur afbraak) en dat de tarwe en  spelt ook zoeter van smaak werd. Terwijl gewoon brood op 250 graden wordt gebakken wordt dit brood op slechts 48 graden gebakken Oorspronkelijk werd dit brood gewoon in de zon op stenen gebakken.

Andere namen – Manna brood – Ezekiel brood

Manna brood blijkt gewoon hetzelfde te zijn als tarwekiembrood (Essener brood). Ezekiel brood ook maar hierbij is wel gist gebruikt.

Al met 1-2 kleine plakjes heb je een vol gevoel. In de Ortho stond in 2006 een artikel over het feit dat gewoon volkoren brood juist voor een zinktekort kan zorgen, en laat nu juist zink zo belangrijk zijn voor je weerstand, libido etc. Goede bronnen van zink zijn kiemen, havermout, lijnzaad, pompoenpitten en schaaldieren.

Maak je eigen supergezonde kiembrood

Stop met ongezonde fabrieksbrood vol met zout, broodverbeteraars, gist, geharde vetten, acrylamide en het fytinezuur dat de opname van oa mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium uit graan juist blokkeert. Nederland moet weer terug naar een gezonde basis wil het de gemiddelde leeftijd weer zien stijgen ipv dalen zoals nu de verwachtingen zijn. De mensen die nu nog erg oud worden zijn namelijk de helft van hun leven opgegroeid in een schoon Nederland met pure gezonde voeding.

200 gram spelt, tarwe of rogge 2 dagen laten kiemen.

Kiemen: week de granen een paar uur in water. Daarna uit laten lekken en in een glazen pot of een kiembakje donker wegzetten. Tweemaal daags omspoelen. Na ca. 2 a 3 dagen zijn de kiemen ongeveer een centimeter groot. Maal daarna de kiemen fijn met een staafmixer met een beetje water 30 gr boekweit er doorheen mengen beetje zout of andere broodkruiden 3 eetlepels lijnzaad erdoor mengen mengsel kneden tot 2 platte broden bakblik invetten met olijfolie 10-12 uur in de oven op 48 graden na een paar uur brood draaien

 

Bron: Met dank voor de vele inspiratie Ron Fonteine

6 Comments

  1. Dag 20 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    10 apr 2012 @ 12:21

    [...] kiembrood banaan [...]

    Reply

  2. Dag 21 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    12 apr 2012 @ 12:30

    [...] kiembrood banaan kokosolie [...]

    Reply

  3. Dag 23 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    15 apr 2012 @ 0:25

    [...] kiembrood met kokosboter, banaan, raw cacao [...]

    Reply

  4. Dag 24 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    16 apr 2012 @ 12:39

    [...] kiembrood banaan cocosboter, [...]

    Reply

  5. Dag 25 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    17 apr 2012 @ 19:37

    [...] kiembrood [...]

    Reply

  6. piata
    15 nov 2014 @ 22:03

    wat voor spelt/rogge is dit dan?? ik bedoel..geen meel uiteraard..blond..

    Reply

Leave a Reply

*