food for the soul Kiem brood

 

Kiembrood – Essener brood

Zoek je een alternatief voor gewoon gistbrood dat een stuk gezonder is? Dan is er naast zuurdesembrood nog een gezonde boterham te vinden, namelijk tarwekiem brood.

Dit ouderwetse brood wordt op lage temperatuur gebakken van tarwe dat 2 a 3 dagen gekiemd heeft. Het voordeel van kiemen is dat het fytinezuur  is afgebroken (dit blokkeert namelijk de opname van mineralen), de hoeveelheid vitamines zijn toegenomen en dat het zwaar verteerbare gluten eiwit (gluten lectine) is afgebroken in aminozuren. Brood is dus beter verteerbaar en veel voedzamer dan gewoon volkoren brood.

Het recept is 2000 jaar oud. De Essener (Joods volk) bevolking die bij de Dode Zee leefden lieten het graan kiemen zodat de tarwe-eiwitten kwalitatief verbeterden, de voedingsstoffen toenamen en beter beschikbaar werden (fytinezuur afbraak) en dat de tarwe en  spelt ook zoeter van smaak werd. Terwijl gewoon brood op 250 graden wordt gebakken wordt dit brood op slechts 48 graden gebakken Oorspronkelijk werd dit brood gewoon in de zon op stenen gebakken.

Andere namen – Manna brood – Ezekiel brood

Manna brood blijkt gewoon hetzelfde te zijn als tarwekiembrood (Essener brood). Ezekiel brood ook maar hierbij is wel gist gebruikt.

Al met 1-2 kleine plakjes heb je een vol gevoel. In de Ortho stond in 2006 een artikel over het feit dat gewoon volkoren brood juist voor een zinktekort kan zorgen, en laat nu juist zink zo belangrijk zijn voor je weerstand, libido etc. Goede bronnen van zink zijn kiemen, havermout, lijnzaad, pompoenpitten en schaaldieren.

Maak je eigen supergezonde kiembrood

Stop met ongezonde fabrieksbrood vol met zout, broodverbeteraars, gist, geharde vetten, acrylamide en het fytinezuur dat de opname van oa mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium uit graan juist blokkeert. Nederland moet weer terug naar een gezonde basis wil het de gemiddelde leeftijd weer zien stijgen ipv dalen zoals nu de verwachtingen zijn. De mensen die nu nog erg oud worden zijn namelijk de helft van hun leven opgegroeid in een schoon Nederland met pure gezonde voeding.

200 gram spelt, tarwe of rogge 2 dagen laten kiemen.

Kiemen: week de granen een paar uur in water. Daarna uit laten lekken en in een glazen pot of een kiembakje donker wegzetten. Tweemaal daags omspoelen. Na ca. 2 a 3 dagen zijn de kiemen ongeveer een centimeter groot. Maal daarna de kiemen fijn met een staafmixer met een beetje water 30 gr boekweit er doorheen mengen beetje zout of andere broodkruiden 3 eetlepels lijnzaad erdoor mengen mengsel kneden tot 2 platte broden bakblik invetten met olijfolie 10-12 uur in de oven op 48 graden na een paar uur brood draaien

 

Bron: Met dank voor de vele inspiratie Ron Fonteine

10 Comments

  1. Dag 20 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    10 apr 2012 @ 12:21

    […] kiembrood banaan […]

    Reply

  2. Dag 21 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    12 apr 2012 @ 12:30

    […] kiembrood banaan kokosolie […]

    Reply

  3. Dag 23 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    15 apr 2012 @ 0:25

    […] kiembrood met kokosboter, banaan, raw cacao […]

    Reply

    • what causes rage
      26 mei 2017 @ 16:43

      Coño, un infiltrao político!Esta reforma es útil si solo crees en un modelo económico: el neoliberal que nos está jodiendo la vida.Y cuando te refieres a personas mínimamente documentadas en economía, se nota que no estás entre ellas, ni tampoco conoces el trabajo de los 200 economistas de la Comisión de Economía, ni tampoco conoces el trabajo de los economistas de ATTAC que están apoyando al movimiento, ni tampoco te suena Stiglitz ni otros economistas no neoliberales.Venga, nene, a intoxicar, a tu casa, que ni jarto de vino nadie se cree lo que cuentas.Anda, vuélvete al PSOE o a la caverna de la que procedas

      Reply

  4. Dag 24 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    16 apr 2012 @ 12:39

    […] kiembrood banaan cocosboter, […]

    Reply

    • Lizabeth
      21 aug 2016 @ 6:39

      This info is the cat’s pajasam!

      Reply

    • victoria versicherung ag kontakt
      5 nov 2016 @ 7:43

      The template on how to beat the Packers and their home field advantage (courtesy of the officials) was layed out by the NY Giants last year. The battle to watch is the Niner front 7 vs. the Packers pass protection. If the Niners can apply heavy pressure (without blitzing), they’ll win by at least two scores. Otherwise, it will be a long afternoon.

      Reply

    • Tucson, AZ car insureance
      10 mei 2017 @ 16:54

      I LOVE THE PATTERNS BUT AM HAVING A HORRIBLE TIME WITH THE TEXAS PART OF THE TEXAS LONGHORN PATTERN. I SO WANTED TO DO IT FOR MY DAUGHTER IN LAW FOR HER BIRTHDAY. THE A AND S IS NOT COMING OUT RIGHT. I HAVE GONE BACK AND REKNITTED IT 3 TIMES…STILL THE SAME…AM I MISSING SOMETHING??

      Reply

  5. Dag 25 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
    17 apr 2012 @ 19:37

    […] kiembrood […]

    Reply

  6. An
    12 dec 2014 @ 11:51

    Mijn zelfgemaakt kiembrood ruikt en proeft zurig, wat kan de oorzaak zijn?

    Reply

Laat een reactie achter op Lizabeth Cancel

*