Food for the soul ~ Perilla Omega Olie

Perilla wordt reeds eeuwen gebruikt in de Traditioneel Chinese-, Ayurvedische-, Japanse- en Aziatische geneeskunde voor allerlei kwalen en kan à volonté gebruikt worden. Ze wordt geperst uit de zaden van de plant Perilla Frutescens en is afkomstig uit China, Birma, Japan en India. Perilla olie wordt daar ingeschakeld om verkoudheden, hoesten, longfunctie en ontstekingen te verbeteren (histamine, thromboxanen, 5-lipoxygenase en prostaglandinen).

Perilla olie bevat iets meer alfa-linoleenzuur als lijnzaad/ vlaszaadolie en is iets zachter van smaak. Perilla olie is tevens bijzonder rijk aan gezondheid ondersteunende fenolen zoals luteolin, quercetin, catechin, apigenin, etc….
In Azië is over Perilla algemeen geweten dat haar botanische samenstelling meer allergie- en ontstekingswerende bestanddelen bevat dan blijkbaar lijnzaad.
Amanprana is trots je de eerste biologische koude schroefpersing van deze fantastische omega-3 olie met haar unieke botanische samenstelling voor te stellen.

Dosis eicosan Perilla?

1 theelepel (5g) tot 2 eetlepels(30g) per dag. 1 theelepel is onderhoudsdosis waarbij je alle omega’s opneemt, die nodig zijn.

Tot 2 eetlepels per dag is therapeutisch en is tijdelijk gedurende 1 à 12 maanden aanbevolen en vaak raadzaam indien men pijnen, stijfheid, ontstekingen of allergieën heeft. Daarbij is de bedoeling om op korte termijn te korten op te bouwen en voldoende voedingstoffen te geven zodat het lichaam haar werk kan doen. 

Wat zegt de wetenschap?

Perilla verlaagt de allergiemarker IgA
Nephrol Dial Transplant. 2003 Mar;18(3):484-90.
Perilla wordt in de Japanse kruiden geneeskunde reeds jaren gebruikt in het Japanse traditionele Kampo medicijn bij nierziekten. In deze studie bij muizen kon Perilla de IgA waarden, die wijzen op allergie en ontsteking doen dalen. Wellicht concludeerde de onderzoekers komt dit door het immuunsysteem van de darmwand te verbeteren. door het synergetische effect van Perilla omega 3 vetzuren en haar rozemarijnzuren.
Perilla sterk tegen allergieën
J. Nutr. (USA), 1994, 124/9 (1566-1573).
Muizen kregen gedurende 2 maanden ofwel Perilla olie ofwel saffloerolie. Perilla olie kon de bevorderende allergische tussenschakels onderdrukken hetgeen saffloerolie niet kon. Deze studie suggereert dat de vetzuren in Perilla effectief zijn in het verminderen van allergische hypergevoeligheid die normaal onmiddellijk
optreedt.
Perilla verlaagt seizoensgebonden allergieën
Exp Biol Med (Maywood). 2004 Mar; 229(3):247-54.
Perilla olie bevat van nature rozemarijnzuren, een polyfenool bekent voor zijn anti-oxidatieve- en ontstekingsremmende werking. Deze studie onderzocht de relatie tussen Perilla met rozemarijnzuren en allergische ontstekingsziekten (SAR, seasonal allergic rhinoconjunctivitis) bij mensen. Na 21 dagen ondervonden de proefpersonen beduidend minder prikkelende ogen, minder prikkelende neus en minder waterige ogen. Ook de igE concentraties in het bloed waren lager en de biomarkers bij neusspoelingen waren verbeterd (neutorphils & eosinophils). De proefpersonen kenden geen nevenwerkingen.

Perilla verhoogt weerstand

Simoniene G, Jurkstiene V, Jankauskiene K, Gailys V, Kevelaitis E, Venskutonis PR.
Department of Physiology, Kaunas University of Medicine, Kaunas, Lithuania.
De invloed van Perilla werd in deze studie getest op de niet-specifieke werking van het immuunsysteem (fagocytose). De conclusie van deze studie was dat Perilla natuurlijke substanties had die de weerstand zowel in het labo als in het echt kon verhogen en fagocytose kon stimuleren (fagocytose is de eigenschap om bacteriën en schadelijke stoffen te kunnen vernietigen). De verhoging van de weerstand was bijna ogenblikkelijk te zien, werd heel duidelijk na 1 week en het hoogst na 4 weken.     

Perilla vermindert kans op terugkerende mondvliesslijmonsteking
Nutrition. 2006 May; 22(5):534-8. Epub 2006 Feb 10 Itomura M, Hamazaki T, Hamazaki K, Sawazaki S. Division of Clinical Application, Department of Clinical Sciences, Institute of Natural Medicine, University of Toyama, Toyama, Japan.
Deze studie toonde aan bij mensen dat de opname van Perilla olie, rijk in alfa-linoleenzuur en ander componenten de kans op terugkerende mondslijmvliesontsteking beduidend kon verminderen.
(RAS, recurrent aphthous stomatitis). Na 4 maanden waren de alfa-linoleen waarden in het bloed reeds beduidend toegenomen.


Perilla vermindert ontstekingreacties bij diabetis
Nutrition (USA), 1995, 11/5 (450-455).

In deze studie bij ratten werd het verband onderzocht tussen eetgewoonte en de productie van thromboxane A2. Thromboxanen A2 is een belangrijke initiator voor mogelijke vorming van bloedklonters. Na reeds 7 dagen kon Perilla olie de stikstofbalans verbeteren en ontstekingbevorderende cytokinen en thrombaxanen A2 productie van de bloedplaatjes verminderen. Perilla verbeterde de algemene voedingsbalans van ratten met diabetis.


Perilla werkt ontstekingremmend voor de darmen
Pediatric Research (USA), 1997, 42/6 (835-839).
Colitis, ziekte van Crohn en allerlei ontstekingen van de darmen kunnen gevoelig onderdrukt worden door alfa-linoleenzuur van Perilla. Volgens deze studie zou Perilla de darmwand beschermen door het afremmen van ontstekingsbevorderende leukotrienen. Onstekingsgevorderende leukotrienen worden verantwoordelijk geacht voor allerlei ontstekingen en voor allergische reacties.


Perilla is helpende hand bij colitis. Beter dan EPA of DHA.
Shoda R, Matsueda K, Yamato S, Umeda N. Therapeutic efficacy of N-3 polyun- saturated fatty acids in experimental Crohn’s disease. J Gastroenterol. 1995 Nov; 30 Suppl 8:98-101.A Deze studie bij dieren suggereert dat Perilla de schade bij colitis (darmontsteking) kan verminderen en dat Perilla dit beter doet dan EPA of DHA.

Perilla gaat het samenklonteren van het bloed tegen zonder
het risico op hersenbloeding te verhogen.
Journal of Lipid Mediators and Cell Signaling (Netherlands), 1997, 17/3 (207-220).
Algemeen geweten is dat visolie het samenklonteren van het bloed tegengaat maar het risico op hersenbloeding gevoelig verhoogt. Hetgeen ook het geval is bij medicijnen die het bloedverdunnen.
In deze studie werden ratten ofwel linolrijke saffloerolie, alfa-linoleenrijke Perilla olie, EPA rijke visolie of DHA rijke visolie gecombineerd met linolrijke saffloerolie gegeven gedurende 4 à 5 weken. Het alfa-linoleenriijke dieet met Perilla was het effectiefst in het verminderen van leukotrienen B4 gevolgd door epa rijke visolie en dha rijke visolie gecombineerd met saffloerolie. Maar alleen het alfa-linoleenrijke dieet van Perilla kon de PAF (platelet activating factor) in belangrijke mate verminderen. Hetgeen EPA rijke visolie of DHA rijke visolie en safloerolie niet kon. Door zowel de PAF als de aanmaak van LTB4 te minderen, kan Perilla olie ontsteking, samenklonteren van bloedplaatjes, onregelmatige hartslag en zo de plotselinge dood door hartaanval tegengaan. (50% minder PAF met Perilla rijke alfa-linoleenolie)

Perilla helpt bloedsuiker onder controle houden en vermageren
Metabolism: Clinical and Experimental (USA), 1996, 45/12 (1539-1546).
Muizen kregen 60% van hun calorieën uit ofwel geraffineerd palmolie, varkensvet, koolzaadolie, sojaolie, saffloerolie, Perilla olie of visolie. Na 19 weken was het bloedsuikerniveau en het lichaamsgewicht belangrijk hoger bij soja, palm, raapzaad en varkensvet dan bij Perilla en visolie.

Perilla verbetert de algemene gezondheid
Proc. Soc. Exp. Biol. Med.(USA), 1992, 200/2 (174-176)
Bij ratten en muizen was in dit onderzoek het gedrag van ratten beter dan deze met saffloerolie. Ook het leervermogen en de oogfunctie waren beter met Perilla. Perilla olie kon ook het risico op kanker, allergieën, hyperactiviteit, hoge bloeddruk, verminderen en het verouderen afremmen. De auteurs suggeren dat een goede verhouding tussen omega- 3/-6 belangrijk is en dat Perilla een positieve bijdrage kan leveren. Alfa-linoleenzuur in Perilla olie verbetert de algemene gezondheid en vermindert het risico op vele welvaartziekten.


Perilla en zijn actieve componenten wordt goed opgenomen
Eur J Nutr. 2005 Feb;44(1):1-9. Epub 2004 Feb 18.
Deze studie concludeerde dat de absorptie, het metabolisme, afbraak en uitscheiding van Perilla en rozemarijnzuren uit Perilla in mensen goed verloopt. Zo verliep de absorptie, conjugatie en methylatie van rozemarijnzuren volgens de opname waarbij een klein deel zelfs werd afgebroken tot andere componenten zoals CAA, FA en COA. Deze werden dan snel uitgescheiden via de urine.
Perilla werkt anti-depressief
Biol Pharm Bull. 2003 Apr;26(4):474-80. Test bij muizen
Bij een geforceerde zwemtest bleken muizen met Perilla en een actief bestanddeel uit Perilla ‘apigenin’ het gedrag en biochemische resultaten te verbeteren bij zware inspanningen. Waarbij dopamine en serotonine als biomarkers werden gehanteerd. Deze resultaten suggereren de anti-depressieve waarde van Perilla, aldus de onderzoekers.

Helderder denken en een meer onderscheidend vermogen
met Perilla. Meer vorming van synapsen.
Journal of Neurochemistry (USA), 1997, 68/3 (1261-1268).
Ratten die gedurende 2 generaties gevoed werden met ofwel saffloerolie of met Perilla olie hadden met Perilla beduidend helderder denken en hadden een beter onderscheidend vermogen. De mindere leerprestaties van de saffloer olie groep was hoofdzakelijk te wijten aan de onvoldoende kunnen rechtzetten van fouten in het leerproces. Het aantal synapsische verbindingen waren bij de saffloerolie groep 30% lager dan bij de Perilla groep. Deze resultaten suggereren dat de soort olie we
innemen bijdraagt tot de positieve vorming van synapsen in de hippocampus van ratten. Meer synapsen zorgen voor een beter leervermogen.

J. Lipid Research (USA), 1988, 29/8 (1013-1021).
Deze studie ondersteunt vorige. Ratten die Perilla olie kregen gedurende 2 generaties konden helderder denken en hadden een beter analytisch vermogen dan deze ratten die geen extra olie kregen of als zij die saffloerolie extra kregen.

 

Hoe ontstaan ontstekingen, pijnen en zwellingen?

Ontsteking is een genezingsreactie van het lichaam bij een infectie (bacterie, virus of vuil) of wond (bvb snede, wrijving, stress, voedingstekorten). Zo kunnen bijvoorbeeld innerlijke ontstekingen ontstaan door voedingstekorten of stress. Als bijvoorbeeld de vaten over te weinig anti-oxidanten beschikken, ontstaan er scheurtjes die ontstekingsreacties uitlokken. Als tandvlees bijvoorbeeld te weinig vitamine C toegevoerd krijgt uit de voeding, ontstaat er ontsteking van het tandvlees. Vitamine C en anti-oxidanten lossen dit soort ontstekingen op. En voorkomen dat ze chronisch worden.
Eigenlijk is er niets mis met een tijdelijke ontsteking. Zonder ontstekingsreactie is er geen genezing. Door de ontsteking wordt heel het afweersysteem van het lichaam ingeschakeld om te genezen. Bij een ontsteking komen bijvoorbeeld cytokines vrij. Cytokines maken onderdeel uit van je immuunsysteem. Zij kunnen koorts veroorzaken, kunnen je moe doen voelen, kunnen je minder trek doen hebben in eten, verminderen je libido en kunnen je een slecht gevoel geven. Dit alles met als doel het kalm aan te doen, te rusten zodat het lichaam zijn energie kan steken in de genezing. Als je je knie of vinger omslaagt, dan wordt deze bijvoorbeeld dik. Waardoor deze minder beweeglijk wordt. Jawel, het lichaam verbiedt je, je knie en vinger tijdelijk actief te gebruiken.
Ontstekingen die blijven duren zijn schadelijk. Dit kan door tekorten in de voeding of door blijvende stress. Bijvoorbeeld: stress doet cortisol produceren en oxideert de lichaamscellen waardoor ontstekingen en allergieën kunnen ontstaan. Stress gevolgd door ontspanning is ok. Stress veroorzaakt door een ongeval, emotioneel gebeuren zoals overlijden en scheiding en zelfs stress die men ondervindt bij een examen of een medische proef veroorzaakt oxidatiereactie maar van korte duur. Daar is niets mis mee. Maar chronische stress is moordend. Chronische stress is ongezond. Als mensen constant gestresseerd zijn thuis, op het werk of zelfs door overtraining bij topsporters is dit niet gezond. Meer en meer wetenschappers zien in ontstekingen een verband met en als indicator van bijna alle welvaartziekten. Als ontstekingen chronisch zijn, doen ze vaak blijvend pijn en zijn zwellingen en of stijfheid vervelend. Soms kan de oorzaak niet meer worden opgelost hetgeen met reuma en artritis vaak het geval is.
Ook bij allergieën is het onderdrukken van de ontstekingsreactie van het lichaam soms gewenst omdat de oorzaak vaak niet wordt gevonden..
Nota: Eigenlijk is ontsteking een gevolg van een oorzaak. Eigenlijk dient de oorzaak gevonden te worden. En als dat niet gevonden wordt, is het onderdrukken van pijn, stijfheid, ontsteking en zwelling een hulp om het leed te verzachten. Maar nooit de echte oplossing.


Ontstekingen, pijnen kunnen alleen maar geactiveerd worden
door hormonen, meer in het bijzonder de eicosanoïden
Hormonen zijn biologische stoffen in het menselijke lichaam die fungeren als boodschappers met als doel iets in werk zetten. Minuscuul klein maar veel sterker als gelijk welk medicijn. Onze 60 miljard cellen communiceren via hormonen.
Er bestaan 3 soorten hormonen: de endocrine-, paracrine- en autocrine hormonen.
De endocrine hormonen worden geproduceerd door de klieren en komen via het bloed bij hun doel terecht waar ze hun boodschap los laten. Ze worden gestuurd via de hypothalamus (hersenen). De paracrine hormonen hebben directe verbindingen tussen cellen, hoeven niet te circuleren in het bloed. Bijvoorbeeld de neurotransmitters die de info overdracht in de hersenen beheersen.

De autocrine hormonen zijn de vergelijken met verkenners. Ze worden door alle cellen geproduceerd en weggestuurd met het doel de omgeving te verkennen. Eens de omgeving verkend te hebben, keren zij terug met hun boodschap. De cel reageert vervolgens. De eerste reactie van de cel is de vrijgave van essentiële vetzuren van de fosfolipiden van de celmembraan. Dit doet ze via het enzyme fosfolipase A2.
Bij deze autocrine hormonen horen de eicosanoïden
En geen eicissanoiden zonder ALA en La vetzuren
Zonder eicosanoïden is er geen leven mogelijk en zonder essentiële vetzuren (ALA en LA)geen eicosanoïden. Het zijn de eicosanoïden die de informatiestromen in het lichaam duidelijk maken aan de miljarden cellen. Eicosanoïden zijn ontdekt bij het onderzoek naar vetzuren. Toen men in 1929 ratten op een vetloos dieet zette, stierven zij direct. Later leerde men dat het alfa-linoleenzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6) waren die het lichaam niet zelf kon aanmaken en die we moesten opnemen via de voeding. Zonder voldoende ALA en LA is de hormoonhuishouding verstoord.
Eicosanoïden komt van het Griekse woord eicosa (twintig) omdat zij gesynthetiseerd worden uit vetzuren met een vetzuurlengte van 20 koolstof atomen. Ze werden ontdekt in 1936 door Ulf. In 1972 ontdekte J.Vane hoe eicosanoïden Aspirine een ontstekingsremmende werking kon hebben. In 1982 kreeg Vane de Nobelprijs door het aantonen van de rol die eicosanoïden spelen in menselijke ziekten. Vetzuren met 20 koolstofatomene zijn o.a. arachidonzuur (vlees, zuivel,vis), EPA(visolie), arachidezuur (pinda), gadoleïnezuur (koolzaad).
De functie van de eicosanoïdenen
Welke eicosanoïden bestaan er?
Eicosanoïden leven slechts seconden en werken in zeer lage concentratie en daarom moeilijk te detecteren.. Eicosanoïden zijn hormoonachtige stoffen die 100 maal sterker zijn dan medicijnen. Ze worden geproduceerd door alle cellen. Ze worden uitgestuurd om info te verzamelen en door te geven aan de cellen en geven deze info door aan andere cellen. Zij bepalen bijvoorbeeld of bloed moet samenklonteren (wonde) of bloedklonters moeten voorkomen worden of opgelost worden. Zij bepalen mede of de bloedvaten moeten samentrekken of moeten ontspannen. Zij bepalen het pijngevoel en ook mede de snelheid waarmee cellen zich splitsen. Zij werken op het geheugen en het afweersysteem.
Onder de groep eicosanoïden horen onder andere de prostaglandinen, thromboxanen, leukotrienen, lipoxinen, hydrosylated vetzuren, isoprostanoïden, etc…meer dan 100 soorten eicosanoïden.

Via welke kanalen worden eicosanoïden aangemaakt?
Cox en 5-lipo?
Er zijn drie kanalen waarbij lange vetzuurketens worden vrijgegeven van de celmembranen. Eerste weg: Cyclo-oxygenase (cox) die de aanmaak van prostaglandinen en tromboxanen aanmaken. Tweede weg: 5-lipoxygenase (5-lipo) die de leukotrienen aanmaken. Derde weg is via 12- en 15-lipoxygenase (12-of 15-lipo) bij hydroxylated essentiele vetzuren en lipoxinen.
Arachidonzuur en ontsteking, pijn en allergie
Eén van de belangrijkste manieren waarop ontstekingen en pijnen geactiveerd worden in ons lichaam is via het omega-6 vetzuur: arachidonzuur. Hier wordt de ontsteking door het lichaam in gang gebracht door enzymen en mechanismen die arachidonvetzuren gaan metabiliseren. 2 belangrijke enzymatische processen hierbij zijn cyclooxygenase (COX) en 5-lipooxygenase (5-LIPO). Arachindonzuur gemetaboliseerd via deze processen doen prostaglandinen en leukotrienen ontstaan, waaronder PGE2 en LTB4. PGE2 en LTB4 worden belangrijk geacht als mediatoren van ontsteking. LTB4 is de belangrijkste mediator van pijn.
Perilla help bij ontstekingen en verzacht pijnen

Soms bevat de voeding té veel arachidonzuur en té weinig alfalinoleenzuur (omega 3), linolzuur of dihomo-gamma-linoleenzuur (omega 6), bijvoorbeeld bij mensen die veel vlees en zuivel eten of veel pinda’s* en weinig groenten. Dit veel te veel aan arachidonzuur en veel té weinig alfa-linoleenzuur, linolzuur of di-homogammalinoleenzuur, krijgen de ontstekingsremmende mogelijkheden van het lichaam weinig kans. De beste manier om PGE2 te verminderen is de consumptie van vlees en zuivel sterk te minderen en/of het metabolisme van arachidonzuur af te remmen. Als je de enzymatische processen van arachidonzuur kunt afremmen, dan worden er minder ontstekingbevorderende leukotrienen en prostaglandinen aangemaakt
.
Hier werkt de imflam formule van Eicosan Perilla zeer herstellend door enerzijds het vetzuurevenwicht terug te herstellen en anderzijds pijnen, zwellingen en ontstekingen af te remmen door het afremmen van de matabolisatie van arachidonzuren. Eicosan Perilla doet dit via de synergertische werking van Perilla, anti-oxidanten en eicosan kruiden.

*Pinda’s, pindaspread of pindakaas of arachide-frituurolie bevatten zeer veel arachidezuur uit de omega 6 familie, een vetzuur met 20 koolstofatomen die ook kan gemetaboliseerd worden tot ontstekingsbevorderende eicosanoïden. Mensen die last hebben van ontstekingen en allergieën gebruiken liefst zo weinig mogelijk pinda en pindaproducten, en beperken vlees en zuivel.

 

meer op  Bart Maes, Bio veggie man


5 Comments

 1. Dag 9 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  1 apr 2012 @ 17:55

  […] Macadamia noot, Okinawa Omega olie, Zeezout, zwarte […]

  Reply

 2. Dag 11 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  2 apr 2012 @ 14:34

  […] Perilla olie , Macadamia , Peper + […]

  Reply

 3. Dag 12 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  2 apr 2012 @ 18:21

  […] 1 lepel Perilla olie en […]

  Reply

 4. Dag 24 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  16 apr 2012 @ 12:41

  […] eetlepel Okinawa Omega  ( 3 keer […]

  Reply

 5. Karin
  15 nov 2016 @ 7:13

  Goedemorgen, wat een interessant artikel! Ik wil graag de werking zelf uitproberen. Hebben jullie een tip waar ik perillazaadolie kan kopen? Ik kan het nergens vinden of bestellen tot nu toe…
  Mvg,
  Karin

  Reply

Leave a Reply

*