Food for the Soul ~ Magnesium

In de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens staat magnesium op drie; voorafgegaan door zuurstof en water. Een goed magnesiumgehalte in het lichaam is de basis voor een goede gezondheid. Veel mensen hebben onwetend een ernstig chronisch tekort met alle daaruit voortkomende gevolgen van depressie tot hart- en vaatziekten, van autisme tot diabetes en van migraine tot MS.

In Nederland is de landbouw bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door min of meer ernstige chronische tekorten van vooral magnesium. Ook zorgen factoren als stress, medicijngebruik, luchtvervuiling, vaccinaties en electrosmog voor een sterke daling van het magnesiumgehalte in het lichaam.

Magnesium reguleert maar liefst 325 enzymen in ons lichaam waarvan de productie, het transport en de opslag van energie de belangrijkste functie is. Ook draagt het mineraal zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel. Het reguleert ons hartritme, onze bloeddruk en voorkomt epilepsie. Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA, dus voor groei en ontwikkeling en het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem. Het reguleert tevens de calciumopname in de cellen en waar calcium zorgt voor de contractie, daar zorgt magnesium voor de relaxatiefase. Beiden werken samen en kunnen niet zonder elkaar. Magnesium zorgt dus voor de broodnodige ontspanning van alle skeletspieren, ingewanden en van de hersenen. Het zorgt voor een goede slaap en is minstens zo belangrijk voor een goede botopbouw als calcium. Een groot deel van de botontkalkingepidemie is te wijten aan een chronisch magnesiumtekort. Dit wordt in de reguliere geneeskunde volledig veronachtzaamd.

Mens en magnesium

Magnesium is een stof die overal in de natuur voorkomt. Het menselijk lichaam bevat gemiddeld 28 gram magnesium, waarvan ruim de helft in de botten. Het speelt een cruciale rol bij tientallen lichaamsprocessen. Teveel magnesium wordt meteen door het lichaam afgescheiden. Echter, veel mensen hebben geen overschot maar een tekort aan magnesium. Dit geldt voor 30% tot 50% (westerse wereld) van de bevolking.

Magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende klachten. Dit begint meestal met pijn in de voeten, spierkramp en/of lusteloosheid. Als men de klachten negeert kunnen er ernstiger aandoeningen ontstaan. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressies, maar ook met hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen.

De beste manier om magnesiumtekort tegen te gaan is toediening via de huid. Het opgeloste magnesium dringt via de huid rechtstreeks door in de cellen, waar het meteen zijn heilzame werk kan doen.

Een beetje maar vaak!
Magnesium wordt constant door het lichaam benut en het heeft geen effectieve methode om het vast te houden.Toedienen via de huid maakt het mogelijk het ‘een beetje maar vaak’ te gebruiken en dat is ideaal voor het bijhouden van de gezondheid van uw lichaam. Begin langzaam. Probeer een beetje per keer en herhaal na een paar uur. Test het op verschillende delen van het lichaam.

Magnesium wordt zo massaal genegeerd door de huidige medische orde, deels door onwetendheid bij veel artsen maar ongetwijfeld ook omdat zij niet te patenteren is. Een goed magnesiumgehalte zou veel mensen op een goedkope manier een stuk gezonder houden hetgeen vele miljarden aan inkomsten zou schelen voor de farmaceutische industrie. Het zou mensen bekrachtigen en onafhankelijker maken, om nog maar te zwijgen over al het lijden dat door het aanvullen van magnesium zou kunnen worden voorkomen. Magnesium wordt ook wel het best bewaarde geheim tot gezondheid en verjonging genoemd.

Magnesium in voeding

Magnesium komt voor in veel soorten voeding. Belangrijke bronnen van magnesium zijn:

 • groene groenten (bv spinazie)
 • volkoren granen
 • soja
 • noten
 • cacao
 • schaaldieren

Helaas is ons huidige dieet niet altijd voldoende gebalanceerd om in onze magnesiumbehoefte te voorzien.

Behalve met de samenstelling van ons dieet, heeft dit ook te maken met de geringe hoeveelheid magnesium in voedsel, veroorzaakt door uitputting van de bodem. Hierdoor bevat ons voedsel 20% minder magnesium dan in de tijd van onze grootouders.

In het boek “Transdermal Magnesium Therapy” focust Mark Sircus  zich op één van de meest belangrijke, opwindende en natuurlijke manieren van magnesium aanvulling; dat is opname door de huid. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat dit vitale mineraal het lichaam binnentreedt door de huid, waardoor voor ons voordelige fysiologische processen optreden zoals een natuurlijk verhoging van de DHEA productie, die op geen enkele andere manier plaatsvindt.

Nederland bezit de grootste voorraad ter wereld aan zuiver magnesiumchloride die wordt gewonnen in Veendam uit de Zechstein laag, en die nu voornamelijk wordt gebruikt, met veel succes, voor de bestrijding van huidklachten zoals psoriasis en eczeem. Maar de toepassingen zijn nog veel breder. Het gebruik van magnesiumchloride in de vorm van olie, gel en zout is de meest natuurlijke manier om een magnesiumtekort aan te vullen en zo te genezen van een reeks aan klachten en/of erger te voorkomen. De Zechstein magnesiumproducten is  via  het internet te bestellen.

 


Ervaringen:

 • Vermindering dan wel verdwijnen van stijfheid van spieren en gewrichten, rugklachten en reumatische klachten.
 • Vermindering van pijn/stijfheidsklachten bij een verrekte knie, kniebanden die pijnlijk verrekt waren.
 • Vermindering van huidklachten zoals psoriasis en eczeem.
 • Verbetering van energie, van gemoedstoestand.
 • Vermindering van depressiviteitsklachten.
 • Sterke vermindering van migraineklachten
 • Vermindering/verdwijnen van spierpijn/verzuring na het sporten.
 • Vermindering/verdwijnen van krampen in handen en benen.
 • Verbetering van het tandvlees door gebruik op de tandenborstel met poetsen.
 • Vermindering/verdwijnen van pijnklachten bij hielspoor.

Dosering en toepassing:
Hoeveel je moet smeren hangt af van hoeveel je wilt binnenkrijgen. Beide artsen die in het artikel worden genoemd hebben het over 6-8 mg per kg lichaamsgewicht dus dan kan je zo rekenen om hoeveel het gaat. Rekenvoorbeeld: Iemand van 75 kg heeft volgens deze rekensom 450 tot 600 mg per dag nodig, iemand van 100 kg zo’n 600 tot 800 mg per dag. Stel dat je uit zou gaan van 600 mg per dag. 1 spray magnesiumolie geeft 13-18 mg magnesiumchloride. Gemiddeld dus 15 mg. 600 mg zou 40 sprays per dag zijn. Dat lijkt veel maar ik doe op één hand vijf sprays van de sprayflacon en smeer dit vervolgens op mijn huid Als je 8 keer een handje van 5 sprays smeert over je lijf dan ben je er al. Je kunt het werkelijk overal smeren. Pijnlijke plekken doe ik wel het vaakst en eerst. De huid wordt heel zacht en sterk van de olie. In het begin kan deze wat prikken, zeker bij kleine wondjes. Verdunnen kan, maar dan zal er minder mg worden opgenomen. Je kunt de olie insmeren en laten zitten, maar deze kan op de huid wat plakkerig aanvoelen, alsof je in zee hebt gezwommen. De magnesium heeft ongeveer een half uur nodig om opgenomen te worden in je huid, daarna kan je je douchen, mocht je niet van dat plakkerige gevoel houden.


Raw Cacao is naast kelp een hele grote magnesiumleverancier .Ik gebruik sowieso het liefst  de Raw Cacao. ( hier zit geen suiker en melk eiwitten in) Magnesium-, selenium- , zinkrijk Selenium en zink zijn ook essentieel. De ongebrande versie van  paranoot of Braziliaanse noot is het best en deze zijn vaak op de eko markt te koop en smaken zelfs lekkerder  dan de gebrande versie.  Een paar per dag en je komt al een heel eind en het is een mooie aanvulling.

 

Bronnen:

 

http://www.zechsal.eu/
www.mgwater.com/index.shtml
www.fonteine.com/magnesium_tekort.html
www.menssana.nu/media/Nieuws/Nieuwsbrieven/MSB_28%5Bmagnesium%20tekort%5D.pdf

 


One Comment

 1. magnesium-olie
  2 sep 2014 @ 21:22

  Howdy I am so grateful I found your webpage, I really found you by mistake,
  while I was looking on Yahoo for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round
  enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute
  but I have book-marked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent jo.

  Reply

Leave a Reply

*