Food for the Soul ~ Avocado

De voedingswaarde van de avocado, is wel één van de gezondste vruchten. Ze bevat vitamine B6, vitamine C, vitamine K, veel voedingsvezels, kalium, foliumzuur, koper en diverse sporenelementen.

Zo is de avocado één van de aanbevolen vruchten voor  natuurlijke cholesterolverlager. Uit studies blijkt dat bij mensen met een hoog cholesterol die dagelijks een avocado eten, duidelijke gezondheids verbeteringen optreden. Al na een week avocado eten bereikt men een aanzienlijke daling van het cholesterol gehalte.
De avocado is ook een goede bron van kalium. Dit mineraal helpt de bloeddruk reguleren. Dagelijkse inname van kalium via goede voeding helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk. Een kopje avocado bevat daarnaast circa 23% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid foliumzuur – een mineraal wat belangrijk is voor de gezondheid van het hart.

Avocado heeft een hoog vetgehalte,  het meeste vet is enkelonverzadigd vet, ook wel goede vetten genaamd.

 • De enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado helpen om calorieën effectiever te verbranden.
 • Het vet in avocado zorgt voor een vol gevoel en dit blijft lang aanhouden.
 • Avocado’s zitten vol vitamines dat de eetlust in bedwang houdt.
 • Er zit veel vitamine B in avocado’s die bekend staat om het verbeteren van het humeur. Het helpt enorm als u tijdens reinigen een blij gevoel hebt.

De avocado is de romige vrucht van een struikachtige boom, die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Spaanse veroveraars waren de eerste Europeanen die kennis maakten met de avocado. Ze leerden de vrucht kennen van de Azteken een noemden de vrucht ABOGADO = boter uit het bos, een afleiding van de Azteekse benaming AHUACAEL. Dit woord betekent testikel en de vrucht is waarschijnlijk door zijn (oorspronkelijke) vorm zo genoemd. Tegenwoordig bestaan er wel zo’n 400 verschillende variëteiten avocado’s. Vier bekende variëteiten die in ons land verkrijgbaar zijn, zijn achtereenvolgens: – fuerte – een peervormige avocado met een slanke hals en een gladde, heldergroene schil; – ettinger – een peervormige avocado met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil; – hass – kleine, peervormige avocado met een dikke hals en een ruwe, bobbelige schil die tijdens het rijpingsproces verkleurt van groen naar zwart; – nabal – dikke, bijna ronde avocado met een gladde, donkergroene schil. Koopinformatie Een avocado is rijp wanneer de vrucht bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aanvoelt. Van mei tot december worden de vruchten geïmporteerd uit Afrika en Midden-Amerika. Van september tot en met mei zijn avocado’s uit Israel verkrijgbaar. Een rijpe avocado heeft zachtgeel, romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. De zwarte hass-varieteit heeft extra romig vruchtvlees. Bewaren Avocado’s zijn gevoelig voor lage-temperatuurbederf. Rijpe avocado’s zijn nog ongeveer 2 dagen houdbaar op een koele plaats (ca. 12 graden Celcius). Onrijpe avocado’s rijpen bij kamertemperatuur na in 2-4 dagen. De rijping van een avocado kun je versnellen door de vrucht in een plastic zak te stoppen samen met een appel, peer of banaan. Deze vruchten staan ethyleengas af, dat de rijping van een avocado bevordert. Bewaar de plastic zak bij kamertemperatuur. Voedzaam voor lichaam en huid De avocado is een van de weinige vruchten die vet bevat. Het vet heeft een goede kwaliteit. Het bestaat uit onverzadigde vetzuren en heeft een cholesterolverlagende werking op het bloed. Ondanks het vet is de vrucht licht verteerbaar. De vrucht bevat vitamine A, vitamines van het B-complex en vitamine E. Deze laatste vitamine zorgt ervoor dat onze huid z’n elasticiteit behoudt. Geen wonder dat avocado-extracten veel gebruikt worden in huidverzorgingsprodukten. Avocado’s bieden een mooie romigheid die de basis vormt van vele soepen, dips en sauzen. meer mooi nieuws over Avocado http://www.nu.nl/wetenschap/2746340/stof-in-avocado-gaat-multiresistente-bacterien-lijf.html

2 Comments

 1. Dag 7 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  28 mrt 2012 @ 19:43

  […] Avocade salade […]

  Reply

 2. Dag 8 - 60 dagen levend voedsel - De CreatiewerkplaatsDe Creatiewerkplaats
  29 mrt 2012 @ 13:46

  […] Avocado~mousse: Raw Cacao, Tomaat, Knoflook,Citroen. […]

  Reply

Leave a Reply

*