de wilde mango

Irvingia gabonensis (synoniemen: Irvingia barteri, Mangifera gabonensis) is een soort van Afrikaanse en Zuid-Oost Aziatische bomen van de Irvingiaceae familie. Soms staat de Irvingia gabonensis bekend onder gewone namen als de wilde mango, Africaanse mango of struikmango. Deze vrucht wordt voornamelijk gewaardeerd om zijn vet- en proteïnerijke noten, bekend als ogbono, etima, odika of dika noten. Zoals andere noten en zaden bevat Irvingia veel vetten (50%) en ongeveer 14% vezels. Voedingsvezels worden vaak aanbevolen om hun ondersteunende werking bij het afvallen en ook om hun voordelen voor de gezondheid. De stam, vrucht en wortel van deze plant bevatten oftanninen, saponinen, alkaloïden en anthrachinonen, maar geen hartglycosiden. Het vruchtvlees is rijk aan vitamine C.

Irvingia Gabonensis heeft de volgende eigenschappen:
• geeft langdurige energie;
• werkt als een antioxidant;
• stimuleert de ververbranding;
• heeft een antibacteriële werking;
• geeft een verzadigd gevoel;
• heeft een positief effect op het cholesterolgehalte.

Vetverbranding door leptine
De vetverbrandende eigenschappen van Irvingia Gabonensis zijn te danken aan leptine. Deze stof wordt door het lichaam zelf aangemaakt en reguleert het gevoel van verzadiging. Normaal gesproken zendt leptine twee signalen uit. Het eerste is een signaal richting de hersenen dat je vol zit, waardoor het hongergevoel verdwijnt en de drang tot eten vermindert. Het tweede signaal zorgt voor een stimulering van de vetverbranding. Het vet in de cellen wordt omgevormd tot een vetsoort die het lichaam verbrandt als energie. Als er te veel vetcellen te snel worden opgebouwd, hecht een eiwit, genaamd C-reactief proteïne (CRP), zich aan de leptine en bereiken de signalen de hersenen niet. Dit fenomeen wordt ook wel leptineresistentie genoemd. De twee kritieke signalen zijn weg, met als gevolg een constant hongergevoel. Irvingia Gabonensis zorgt voor een optimale verwerking van de leptinesignalen en wapent het lichaam tegen leptineresistentie.

Adaptogeen
Irvingia Gabonensis is een adaptogeen. Adaptogenen helpen het lichaam op natuurlijke manier om te gaan met stress en hebben een balancerend effect op de lichaamsprocessen. Irvingia Gabonensis heeft een adaptogene werking op het cholesterolgehalte en helpt dus bij het normaliseren ervan.

Introductie

Irvingia gabonensis wordt in de buurt van rivier oevers gevonden en bereikt zijn optimale ontwikkeling in dichte, groene regenwouden. Het is boom van 15-40 meter lang, die het hele jaar door eetbare, mangoachtige vruchten draagt die geel van kleur zijn wanneer ze rijp zijn, met gelig, vezelachtig vruchtvlees om een grote pit.

Irvingia gabonensis wordt in de meeste delen van tropisch Afrika medicinaal gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten. De Mende stam uit Sierra Leone gebruikt de boomschors om pijn te verlichten. Een gebruik waarvan de juistheid recentelijk bevestigd werd door wetenschappelijk onderzoek.

Toepassing

Het vruchtvlees van de Irvingia gabonensis is rijk aan vitamine C. Er wordt meestal op gezogen, of het wordt getransformeerd tot een drankje of jam.

In Westerse maatschappijen wordt meestal de pit, in plaats van de vrucht zelf, gebruikt en verwerkt. De pitten kunnen de basis zijn voor een pasta die dika brood of Gabon chocolade genoemd wordt. In poedervorm kan de pit gebruikt worden voor smoothies, sappen en shakes. De pitten kunnen ook uitgeperst worden voor plantaardige olie.

Het wordt voornamelijk gebruikt als voedingssupplement en als functioneel ingrediënt in voedsel en drankjes.

Irvingia gabonensis wordt soms ook gebruikt als bestanddeel in parfums en cosmetica.

Medicinale werking

Irvingia Gabonensis wordt gezien als een adaptogeen: een natuurlijke substantie die je lichaam helpt zich aan te passen aan stress en die een normaliserend effect op de lichaamsprocessen uitoefent. Het heeft antibacteriële en antioxidante eigenschappen, geeft langdurig energie, verbrand vetten, vermindert plasma glucose en geeft een verzadigd en voldaan gevoel.

Studies hebben laten zien dat het gebruik van Irvingia gabonensis serum cholesterol vermindert en het HDL cholesterol verhoogt. Ook is gebleken dat het systolische bloeddruk verlaagt en het kan een natuurlijke behandeling voor bacteriële- en schimmelinfecties zijn.

Tests met laboratoriumdieren geven ook aan dat dit supplement pijn kan helpen verminderen.

Irvingia gabonensis wordt gebruikt tegen obesitas en helpt bij het afvallen, hyperlipidemia, diabetes en pijnvermindering. Onderzoekers vonden dat de vrucht van Irvingia gabonensis ook gebruikt kan worden bij het verminderen van buikvet, het stoppen van diarree, dysenterie en maagzweren.

Meest voorkomende toepassingen van Irvingia gabonensis:

 • Ter verhogen van het energieniveau;
 • Als gewicht reductiemiddel;
 • Ter verbetering van het Serum cholesterol niveau;
 • Ter vermindering van het Plasma glucose niveau voor diabetes type II;
 • Als pijnstiller;
 • Voor behandeling van bacterie- en schimmelinfecties.

 

Industriële toepassing

De pitten van de Afrikaanse wilde mango kunnen uitgeperst worden voor plantaardige olie. De geperste korrels bevatten olie die gebruikt wordt voor het maken van zeep, cosmetica en farmaceutische producten. Het residu van het zaadje (na de verwijdering van de olie) wordt gebruikt als een verdikker of bindmiddel van voedsel en farmaceutische productie.

De bomen bestaan uit een harde houtsoort die bestand is tegen termieten, en zeer bruikbaar als bouwmateriaal. Het hout wordt gebruikt voor planken, vlonders, als schipdek, en voor bestrating.

Dosering

Voor de algemene gezondheid is de algemeen aanbevolen hoeveelheid gedroogd poeder van de Irvingia pit als voedingssupplement 0,3-1,0 gram per dag. Dit wordt verdeeld in 3 doses en 30-60 minuten voorafgaand aan de maaltijd ingenomen. Wanneer een geconcentreerd extract poeder met een extract 10:1 wordt ingenomen met hetzelfde doel, dan is de algemene dosering 30-100 mg per dag.

De therapeutische dosis voor de behandeling van obesitas en het verlagen van cholesterol bestaat uit tot drie gram gedroogd poeder van de pit per dag. Dit dient ingenomen te worden in 3 doses van 1 gram. De therapeutische dosering voor een geconcentreerd extract poeder (verhouding 10:1) is 300 mg per dag.

Voor cosmetische huidproducten is geen geadviseerde dosis bekend, maar het is bekend dat de effecten dosis-afhankelijk zijn.

Contra-indicaties

 • Aangegeven bijwerkingen zijn winderigheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Deze bijwerkingen werden genoemd door zowel de testgroep als de placebogroep;
 • Een gebrek aan eetlust is een andere genoemde bijwerking. Dit wordt veroorzaakt door de leptine verminderende eigenschappen van Irvingia. Personen die Irvingia gebruiken om af te vallen nemen het mogelijk juist voor deze eigenschap van de plant;
 • Er is weinig reden om te vermoeden dat Irvingia gevaarlijk is. Inheemse volkeren eten de plant en zijn vruchten reeds eeuwen zonder aantoonbare problemen;
 • Informatie in verband met zwangerschap en borstvoeding ontbreekt. Gebruik in dit geval Irvingia gabonensis beter niet.

Bron

3 Comments

 1. À.E.Stvleu
  12 mei 2012 @ 21:04

  Klinkt zeer aantrekkelijk ,maar waar is dit product verkrijgbaar. Mvrgr À.Stavleu

  Reply

 2. agar.io hack bot github,agar.io cheats ios,agar.io cheats for ipad mini,agario cheats,agario cheats reddit,agar.io skins mode,agario hack bot no survey,agar.io cheats cydia,agario cheats without download,agar.io hack bot tampermonkey,agar.io skins mobile
  7 dec 2015 @ 21:30

  It is view based crack bot runs for almost every one of the operating OPERATING SYSTEM.
  No virtually any download or even installation necessary!

  Reply

 3. Henk De Vries
  6 nov 2023 @ 20:58

  Wat leuk dat je het vraagt Mvrgr. À.Stavleu, ik zag het vandaag liggen bij de Gimsel in Rotterdam

  Reply

Leave a Reply

*