Banaan

Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ’s werelds grootste kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als tussendoortje wordt gegeten.

Bananen hebben de naam van dikmakers maar zijn voor de hersenen en spieren superfoods. Bananen bevatten naast drie natuurlijke suikers (sucrose, fructose en glucose) ook nog vezels die de suikers afremmen waardoor het effect op de suikerspiegel minder is dan brood of gekookte aardappelen/rijst.

Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant. In Suriname spreekt men van bacove als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, het Maleise woord voor de vrucht. Ook in het Afrikaans kent men dat woord, maar dan gespeld als piesang.

Waar is een banaan nog meer goed voor ? Depressies: een banaan bevat de stof tryptofaan, een eiwit dat je lichaam omzet naar serotoninen, deze stof ontspant, verbetert je stemming en geeft je een goed gevoel. PMS: Bananen bevatten de vitamine B6, deze reguleert de bloedsuikerhoogte, deze heeft een direct effect op je stemmingen. Bloedarmoede: de banaan is rijk aan ijzer, dit stimuleert de produktie van hemoglobine in het bloed want dus gunstig is bij mensen en zeker kinderen met bloedarmoede. Bloeddruk: deze tropische vrucht bevat veel kalium, de tegenhanger van natrium (zout) en is dus perfect voor het verbeteren van je bloeddruk.

Constipatie: de vezels in de banaan kunnen helpen bij een natuurlijke stoelgang. Hartbrand: de banaan is basisch en ideaal om zuurproblemen op te lossen. Muggebeten: bewerk de gestoken huid met de binnenkant van de schil, hiermee verminder je de zwelling en irritatie. Zenuwen: Bananen zijn rijk aan B-vitamines, deze kalmeren samen met magnesium de zenuwen. Mensen die snel gestresst zijn hebben een hogere behoefte aan B vitamines en magnesium, houdt deze dus in de gaten. Magnesium zit in noten, groene groenten, chocolade en zongedroogd zeezout.Maagzweer: de banaan is heel nuttig bij problemen met de maag. Kan rauw gegeten worden en neutraliseert overdadig zuur en voorkomt zo irritatie aan de maagwand. Temperatuur controle: in vele culturen wordt dit “verkoelende fruit” gebruikt om zowel de fysieke als de emotionele temperatuur laag te houden, met name bij zwangere vrouwen. Stress: kalium is een cruciaal mineral, het helpt de hartslag te verbeteren, stuurt zuurstof naar de hersenen en regelt de vochthuishouding, natrium (zout) houdt vocht vast) terwijl kalium juist vrijgeeft. En juist bij stress is ons kalium niveau vaak verlaagd.  Wratten: zoek je een natuurlijk alternatief bindt dan een stuk schil met een pleister met de binnenkant van de schil op de wrat.

Kortom de banaan is een vrucht die de moeite waard is. Vergeleken met een appel heeft hij 4 keer de eiwitten, 2 keer zoveel koolhydraten, 3 keer zoveel fosfor, 5 keer zoveel vitamine A en ijzer en twee keer zoveel vitamines en mineralen.

Leave a Reply

*