Dag 0

Vandaag begint de lente en ik start morgen  met 60 dagen alleen levend voedsel (Rawfood) te eten. Zestig dagen sappen  en groene salade’s, diverse noten, oliën, veel vers fruit aangevuld met chinese kruiden en superfoods. En water heel veel water. Alle verse produkten zijn  onbehandeld en indien mogelijk van eko kwaliteit.

Vorig jaar in de nazomer heb ik dit 30 dagen gedaan en raakte toen 18 kilo kwijt.

Het begon in het voorjaar 2011 met een behoorlijk overgewicht, een hoge bloeddruk, vaak moe, vlekken, met een hoog risico voor diabetes 2. Bij Dr. Li Jie een TCM arts was de diagnose dat ik een verstoorde Chi-milt met een yang tekort en Lever Chi stagnatie zou hebben. Ik besloot dit te gaan behandelen  met chinese kruiden, acupunctuur en tuina massage.

Ik was ook zeer geïnspireerd door het boek “Slanker met je hartritme” van Dr.David O’Hara.

Ik ontdekte Hartcoherentie twaalf jaar geleden voor de eerste keer. Het bleek een belangrijke methode om door mijn burn-out heen te komen. Het bracht me rust en plezier terug. Maar zoals wel vaker met goede dingen en gezonde zaken laat je ze weer varen als het allemaal weer beter gaat, althans zo ging dat bij mij.

Toen ik twee jaar geleden het boek ‘Slanker met je hartritme’ las, was ik blij met het idee dat Hartcoherentie opnieuw wat zou kunnen betekenen.

Het werkte zelfs dieper dan ik van te voren had gedacht, voelde anders dan twaalf jaar eerder. Het ondersteunde me bij het vinden van balans op verschillende nivo’s en bij het aangaan van een totale verandering van mijn eetpatroon.

-Hoe werkt de nieuwe methode Slanker met je hartritme?
Het negen weken programma bestaat uit drie fasen. Eerst van chaos naar hartcoherentie. Door dagelijkse oefeningen komt het ontregelde fysiologische systeem weer in basisbalans met aandacht voor je eigen waardigheid, adem, ademfrequentie en HartFocus. De tweede fase gaat om het ontregelde emotionele brein weer goed functionerend te krijgen. Daarbij worden eerst emoties gevoeld, die positief op het lichaam werken, en volgt daarna een zelfhulp emotieprogramma waarbij emoties als verdriet, frustratie en machteloosheid ontdaan worden van de lading, die hier in het verleden aan is toegevoegd. De derde fase, van emotionele coherentie naar voedingscoherentie, gaat om het herkennen van emotie-aspecten van je eetgedrag. Eerst worden honger, trek en verzadiging weer wakker gemaakt, en daarna gaat de aandacht naar de zogenaamde eet-emoties. Zo kun je tot nieuwe keuzen komen.

-Wat is hartcoherentie?
In de medische fysica, wat mijn vak is ( Drs.Kees Blase) spreken we over hartcoherentie bij regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van het hartritme. Hartcoherentie wordt gekenmerkt door helder denken en een gevoel van alertheid en harmonie, het is echt iets anders dan je ontspannen voelen. Hartcoherentie is op te roepen door je een dierbaar moment te herinneren, of door te ademen in de frequentie van 6 ademhalingen per minuut. Het is een staat van het lichaam waarin verschillende lichaamsprocessen op elkaar zijn afgestemd. De activerende en de herstellende activiteiten van het autonome zenuwstelsel komen dan in balans.

meer over hartcoherentie

Een paar maanden later, in de zomer werd ik geïnspireerd  door de documetaire Fat, Sick & Nearly Dead Wow dit voelde als een Wake up call, ik herkende veel in dit verhaal, alsof het speciaal voor mij was.

Aan het einde van de zomer kreeg een hele mooie slow sappers voor mijn verjaardag en ging 30 dagen sappen. Drie keer wisselde ik 10 dagen sappen af met 5 dagen normaal eten. Ik raakte mijn overgewicht voor een groot deel kwijt, mijn medicatie voor de hoge bloeddruk was niet meer nodig en voelde me weer fitter. Ook leerde ik heel veel over voeding en dan vooral over voeding dat juist goed voor je is. Deze kennis combineerde ik met mijn passie voor lekker eten  en ontwikkelde de basis sessie Food for the Soul.

Een ander “Eyeopener” was de documentaire Food Matters
You are what you eat!

Waarom RawFood

Het digestieve leukocytose proces: Een fenomeen dat opduikt wanneer men gekookt voedsel tot zich neemt. Er ontstaat een toename van het aantal witte bloedcellen wanneer het voedsel naar binnenkomt. Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons.(Het lichaam herkent het voedsel niet omdat het ook geen voedsel is) . Wanneer voedsel rauw wordt gegeten dit fenomeen niet voorkomt. Dit betekent dat wanneer men ¨rauw¨ eet het immuunsysteem optimaal functioneert omdat het zich niet met voedselverwerking bezig hoeft te houden.

Er zijn drie soorten enzymen te weten:
1) metabolische enzymen, deze herstellen de cellen en stimuleren enzym activiteiten.
2) Menselijke verteringsenzymen, deze zorgen voor de opname van onze voeding, en
3) voeding enzymen, te vinden in alle voeding, plantaardig en dierlijk.
Mensen hebben enzymen in het lichaam om het voedsel te verteren. Ze transformeren het voedsel in chemische structuren om door het cell membraam van onze cellen te worden opgenomen.
Voedsel- enzymen worden boven 48° tot 60 °C vernietigd. Dus wanneer wij eten stomen, koken, bakken en/of, frituren is het lichaam genoodzaakt de eigen enzymen te gebruiken om het voedsel te verwerken. Het lichaam kan niet onbeperkt voeding absorberen en verteren zonder enzymen.

Wanneer de mens meer plantaardige voedsel enzymen tot zich zou nemen hebben de metabolische enzymen tijd om zich op andere plaatsen te concentreren. Als deze verteringsenzymen in de voeding namelijk geheel ontbreken, moet het lichaam zijn eigen reserves aanspreken. Dit continue ¨lenen¨ van belangrijke enzymen geeft een uitputting op de metabolische processen.

Digestieve leukocytose
Een bijzonder belangrijk aspect in dit geheel is het digestieve leukocytose proces: Een fenomeen dat opduikt wanneer men gekookt voedsel tot zich neemt. Er ontstaat een toename van het aantal witte bloedcellen wanneer het voedsel naar binnenkomt. Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons.

In The Institute of Clinical Chemistry in Lausanne, Zwitserland, ontdekte Paul Kouchakof in de jaren ´30 dat wanneer voedsel rauw wordt gegeten dit fenomeen niet voorkomt. Dit betekent dat wanneer men ¨rauw¨ eet het immuunsysteem optimaal functioneert omdat het zich niet met voedselverwerking bezig hoeft te houden.

Een enzymen tekort kan zich uiten in verteringsklachten, buikklachten, vermoeidheid, versnelde veroudering en stofwisselingsklachten, simpelweg omdat er niet genoeg enzymen zijn om het voedsel te verteren. Dit kan een uitleg zijn voor waarom veel mensen zich veel energieker voelen na een periode rauw. Tevens ervaren de meesten een afname van kwaaltjes zoals migraine, moeheid, zeurende rugpijn, verkoudheid en allergieën. Het lichaam heeft namelijk simpelweg tijd om zichzelf te herstellen.

(wordt vervolgd)   #60DRaw